2024. április 23., kedd

Javult a befektetői hangulat az eurózónában

Januárban 0,9 pontra emelkedett a Sentix berlini gazdaságkutató intézet eurózónás befektetői hangulatindexe a decemberi mínusz 2,5 pontról - szerepel a gazdaságkutató hétfői közleményében.

A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők csak mínusz 1 pontos januári adatra számítottak. Az eurózónás hangulatindex legutóbb 2014 augusztusában volt pozitív tartományban.

Az intézet véleménye szerint figyelemre méltó a befektetői hangulat javulása, mert december óta nyilvánvalóvá vált, hogy új választásokat kell kiírni Görögországban. A Sentix szerint a befektetők kezdik Görögországot különálló problémaként kezelni, más megítélés alá esik, mint a többi eurózónás tagállam.

Az eurózónás hangulatindex nagyot nőtt, mert Németországban jelentősen javult a befektetői hangulat. Utoljára 2014 nyarán volt a mostani 26,6 pontos sáv körül a német almutató. A német almutató az alacsony olajárak és a német exportnak kedvező gyenge euró miatt tudott javulni.

A Sentix jelentése szerint a megkérdezettek még mindig sokkal jobbnak látják a jövőbeli kilátásaikat, mint a gazdaság jelenlegi helyzetét. Az eurózónában a mostani gazdasági helyzetet mérő alindex mínusz 11 ponton áll, de a jövőbeli kilátások almutatója már 13,5 ponton van.

Kedvezőtlen fejlemény viszont, hogy Kelet-Európában januárban is romlott a befektetői hangulat, mínusz 13,4 pontra csökkent a decemberi mínusz 11,2 pontról.