2024. április 19., péntek

Ingyenes lesz a Pentaxim – csak ne úgy, mint tavaly…

A tervek szerint a 2014. november 1. után született babák már a Pentaximot kapják

A 2015-ös évben a babák a szerbiai egészségházakban ingyenesen kapják majd meg az öt komponensű Pentaxim vakcinát. Legalábbis ezt állítják a Torlak immunológiai és víruskutató intézetben, mivel ezúttal időben lebonyolították a pályázatot és meg is rendelték a vakcinákat, így az intézet szerint mostantól minden a külföldi előállítótól függ.

Először 2013-ban jelentek meg hasonló hírek a Pentaximmal kapcsolatban, s az első információk szerint a 2013. december 1-je után született babáknak már ingyenes lett volna a vakcina, azonban ebből nem lett semmi, sőt, a 2014-ben született babák is a régi vakcinát kapták. Akik a Pentaximot választották, azoknak háromszor 3500 dinárt kellett kifizetniük, de ez a fajta vakcina hiánycikk volt az egész országban, így a szülőknek sokszor rengeteg gyógyszertárat fel kellett keresniük, mire sikerült Pentaximot vásárolniuk.

A pályázatra a francia Sanofi Pasteur jelentkezett, így ennek a cégnek a kötelessége leszállítani az előírt mennyiséget.

„Több ötlet is van azzal kapcsolatban, hogy a régió országai állami összefogjanak, mivel így könnyebb lenne a nagy gyógyszergyártó cégek figyelmét felkelteni, így könnyebb lenne biztosítani a megfelelő mennyiséget és a folyamatos beszerzést” – nyilatkozta Vickó Ferenc, az egészségügyi minisztérium államtitkára.

A 2014. november 1. után született babák, vagy azok, akik valamilyen oknál fogva eddig nem kapták meg a védőoltást, már az új oltási naptár szerint kapják a vakcinát.
„A Torlak intézet jelenleg három összetevőt állít elő, amelyek megtalálhatók a Pentaximba. Ahhoz, hogy a Torlak öt komponensű vakcinát állítson elő, komoly munkára és időre van szükség, valamint arra, hogy az állam figyelme is erre a projektumra irányuljon” – mondta Vera Stojiljković, a Torlak igazgatója.