2024. április 18., csütörtök

Elfogadták a költségvetést Zentán

Csökkent az üzletek bérleti díja, többet kapnak az újszülöttek, megdrágult viszont a fűtés

Különböző pénzügyek körül forgott a zentai községi képviselő-testület tegnapi ülése. Fókuszában a jövő évi költségvetés szerepelt, de ennek megvitatását az idei büdzsé újbóli módosítása előzte meg. Erre a köztársasági kormány által meghirdetett takarékossági program miatt volt szükség, aminek értelmében 10 százalékkal csökkentették a közigazgatásban és a közintézményekben dolgozó alkalmazottak bérét is, amit az elkövetkezőkben úgyszintén ki kell mutatni a költségvetésben, s ez összességében az elmúlt két hónapra 1,444 millió dinárt tesz ki.

A jövő évre szóló költségvetés a formáját és a tartalmát tekintve is eltér a korábbi években meghozott büdzsétől, mivel a zentai önkormányzatnak is át kellett térnie a programtervezett költségvetésre, amelynek összege 2015-ben 837 millió dinár, azzal, hogy ha beleszámoljuk a költségvetés felhasználóinak a saját jövedelmét is, akkor ez 890 millió dináros éves keretet jelent.

A testület tegnapi ülésén módosították az állami tulajdonban és a község köztulajdonában lévő üzlethelyiségek és garázsok bérbeadásáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 10 százalékkal csökkentették az üzlethelyiségek bérleti díjának legalacsonyabb összegét. A képviselők elfogadták a gyermekes családok részére nyújtott pénzügyi segélyről szóló rendelet módosítását is, aminek értelmében az önkormányzat 30 ezer dinárra növelte a község területén lakhellyel rendelkező szülők számára a gyermekük születésekor nyújtott egyszeri segély összegét, továbbá 150 ezer dinárra növelték a hármas, illetve négyes ikrek születésekor nyújtott támogatás összegét.

Az év utolsó testületi ülésén áremelésről is dönteniük kellett a képviselőknek. Így a jelenlévők többségi szavazattal elfogadták a háztartásokban elfogyasztott víz köbméterenkénti 10 százalékos emelését, és a képviselők többsége úgyszintén áldását adta a zentai Te-To Cukorgyár Rt. hőenergia-előállítási árának, illetve a kaloriméter által elszámolt, elfogyasztott hőenergia díjának a módosításáról szóló határozatra is. Ennek értelmében a hőenergia előállítási ára 2015. január elsejétől 3,2 százalékkal drágul; mindazok számára viszont, akik a fűtési felület alapján fizetnek, a hőenergia díja nem változik.