2024. április 25., csütörtök

Elfogadták a költségvetést

Maglai: A Népszínház épülete 2018-ig elkészül – Csak a szociális védelemre és a sportra szánt kiadásokat növelték meg

Az év utolsó városi képviselő-testületi ülésén a képviselők szavazattöbbséggel elfogadták a 2015. évi költségvetést, mely mintegy 5,5 milliárd dinárt tesz ki. Ebből 500 millió dinár a kollektor kiépítésére folyósított hitel. A városi büdzsé bevételi oldalának legnagyobb része a jövedelemadóból és a vagyonadóból folyik majd be, és mint Maglai Jenő polgármester a költségvetés részleteit ismertetve kiemelte, a prioritások alapján osztották szét a rendelkezésre álló pénzösszeget, és igyekeztek minden területen lefaragni a költségeket, kivéve a szociális védelmet és a sportot, ugyanis ezen a két területen az idei évhez képest növelték a kiadások nagyságát. Maglai hozzátette, a költségvetés kidolgozásánál igyekeztek a kiadások és bevételek között évek óta meglévő különbséget is kiküszöbölni.

Az ellenzék több ponton is kritizálta a költségvetést, főleg a Népszínház építése és egyéb prioritások tekintetében. Slavko Parać a Demokrata Párt képviseletében úgy fogalmazott, a kapitális beruházások területén a Népszínház építése és befejezése a legfontosabb feladata a városnak, így erre kellene a lehető legtöbb pénzt fordítani.

– Mivel a Népszínház számos egyéb kulturális tartalomnak is otthont adna, s amelyet jelentős művelődési objektumként határoztak meg a régióban, úgy véljük, felesleges építeni, pontosabban felújítani még egy színházat Csantavéren, melyre 31,6 millió dinárt költ a város. A csantavérieknek lehetőségük van megtekinteni a Népszínház, a Kosztolányi Dezső Színház vagy a Gyermekszínház előadásait, inkább autóbuszjáratokra lenne szükség, hogy el tudjanak jönni ezekre az előadásokra – mondta Parać, hozzátéve, szerintük a 31,6 millió dinárt másként kellene elosztani, huszonöt millió dinárt a Népszínház építésére, 6,6 milliót pedig például utcák aszfaltozására vagy egyéb alapvető infrastruktúra kiépítésére kellene költeni, mert arra nagyobb szükség van Csantavéren. Szerinte a költségvetés nem reális, mert nem veszi figyelembe a negatív gazdasági mutatókat, hogy az elmúlt év során csökkent az ipari termelés és a bruttó társadalmi termék, és hogy az emberek nagy részének csökkentették a bérét. Petar Balažević (DP) pedig úgy fogalmazott, a jövő évi költségvetés ismét politikai alapú és koalíciós igényeket akar kiszolgálni. Darko Antelj független képviselő szerint a költségvetés inkább szociális jellegű, mint fejlesztési, a csantavéri színház épületének felújítására költeni, vagy új buszt vásárolni pedig pazarlás.

Dušan Stipanović (SZSZP) sajnálatát fejezte ki, hogy a szociális kiadások egyre nagyobbak, azonban a város legalább felismerte ezt és igyekszik több pénzt fordítani erre és a sportra is. A Népszínházzal kapcsolatban elmondta, valóban szégyen, hogy Szabadkának nincs színháza, de az volt az igazán nagy butaság, hogy egyáltalán lebontották, s ennek a levét most ők isszák meg. A térfigyelőrendszer bővítését is üdvözölte, szerinte ez  növeli a közbiztonságot és a közrendet.

Đenđi Seleši (DP) szerint a városnak nem kell új projektumokba belekezdenie, amíg a régieket nem fejezi be, azaz a Sétaerdei medencét, a Népszínházat és a kerülőutat.

– Minden dinár fontos, amit a tartománytól vagy a köztársaságtól kapunk. Ellenben tény, hogy kérjük tőlük a támogatást, de a költségvetésből csupán 25 millió dinárt különítünk el a Népszínházra, miközben más beruházásba kezdünk, melyre 32 milliót akarunk költeni, amit nem lehet semmivel igazolni.

Maglai Jenő a kritikákra reagálva elmondta, ha csupán ennyi kivetnivalót találnak a költségvetésben, akkor elégedett. Mint fogalmazott, reális alapokon nyugszik a jövő évi büdzsé, legalább fél évig nem lesz szükség annak átütemezésére, sőt lehet, hogy csak ősszel kerül rá sor, és havi szinten fogják ellenőrizni, hogyan költik a pénzt. Elmondta, több befektető bővítést és új munkahelyek megnyitását tervezi, ezért a jövedelemadóból befolyó bevételek tekintetében nem lesz nagy kiesés, és a Népszínházzal, valamint a csantavéri színházépülettel kapcsolatban elmondta, a peremvárosiak igényeire is figyelni kell, emellett az alapvető infrastruktúrák kiépítéséről sem feledkeznek meg. A térfigyelőrendszer bővítését ért kritikára reflektálva kiemelte, az elődeik is arról beszéltek, hogy szükség van rá, most pedig ellenzik, pedig az sokat fog javítani a közbiztonságon is. A tapasztalat azt mutatja, ahol működik térfigyelőrendszer, ott a bűnözés 60–80 százalékkal visszaesett, s visszautasította azokat a vádakat is, hogy a megkezdett projektumokat nem fejezik be, hanem folyton újba kezdenek, ugyanis többet is befejeztek, s újakba is belefogtak, a Népszínház építése pedig folytatódik és becslései szerint 2018-ig befejezik azt.

Bár megszavazták a távhő árának új díjszabását is, mely január elsejétől lép érvénybe, László Gyula, Almási Szilárd és Petar Balažević szerint is az legalább húsz százalékkal magasabb lesz, mint eddig, a polgármester viszont cáfolta a vádakat, mint mondta, ha rendesen utánaszámoltak volna, rájönnek, hogy az nem változott, sőt, akik energia-hatékony házban élnek, sokat meg is spórolhatnak, a többieknek viszont takarékoskodniuk kell.

Az ülésen elfogadták a város 2015–2018 sportfejlesztési programját is, mely tartalmazza azokat a lépeseket is, amelyekkel fejleszthetik a sportot és megoldhatják a hozzá fűződő problémákat. A felszólaló képviselők támogatták egy ilyen dokumentum meghozatalát, habár Slavko Parać rámutatott, meg kellett volna várni, hogy a sportra vonatkozó nemzeti stratégia is elkészüljön, mellyel összhangban kell lennie a helyi programnak, azonban Radmilo Todosiljević (SZHP) szerint attól, hogy az államnak még nincs ilyen dokumentuma, a városnak lehet, és nagy szüksége is van rá. A képviselők megszavazták többek között a kommunális illetékről, a közhasznú zöldterületek és köztisztaság fenntartásáról, a hó- és jégeltakarításról szóló rendeletek módosítását is, a költségvetésből finanszírozott művelődési programok kiválasztásának módjáról és kritériumairól szóló szabályzatot, a Kéményseprő és a Palics-Ludas Közvállalat igazgatójának kinevezésére vonatkozó pályázat kiírását, illetve megszavazták, hogy a Kéményseprő Közvállalatban a megbízott igazgatói posztot január 17-től Slobodan Prokić, a Palics-Ludas Közvállalatban pedig január 4-től Márton Ferenc töltse be. Mivel a Szociális Munkaközpont jelenlegi igazgatója benyújtotta lemondását, helyére megbízott igazgatóként Miroslav Bagavacot nevezték ki.