2024. április 25., csütörtök

Mit visz magával 2014-ből?

Közéleti személyiségeket kérdeztünk arról, melyek az elmúlt év meghatározó élményei az életükben

Az év végén szinte mindenki végez valamiféle számvetést. Akár tudatosan, akár akaratlanul, de végigfut rajtunk, mit is éltünk meg az elmúlt esztendőben, miből gyarapodtunk, melyek a kellemes élményeink, mit kezdünk a csalódásokkal. Vannak lelkiekben fontos eseményeink, s nem utolsósorban az sem mindegy, hogy milyen volt a munkahelyünkön töltött idő, egészségesen várjuk-e az új évet. Közéleti személyiségeket kérdeztünk arról, mit visznek magukkal a mögöttünk álló esztendőből. Őszinte, sokszor elgondolkodtató válaszokat kaptunk.

Virág Gábor író, a Forum Könyvkiadó igazgatója:

– „Aki könyvek között dolgozik, annak minden nap katarzis” – olvastam valamelyik nap egy hasonló körkérdéssorozatban, s valóban, aki könyvkiadóban dolgozik előbb-utóbb csak kéziratokban és könyvekben tudja látni és olvasni a világot. A 2014-es évből is leginkább az olvasmányélményeimet viszem magammal, elsősorban persze azokat a könyveket, amelyek már meg is jelentek, s amelyeket nemcsak főszerkesztőként, hanem olvasóként is nagyon szerettem, s nyugodt szívvel tudok ajánlani minden vájt fülű olvasónak: személyes kedvenceim voltak Böndör Pál új regénye, Koczka József első világháborús naplója, a Homéroszi kapocs Csorba Zoltántól, s a két fiatal költő: Antalovics Péter és Benedek Miklós könyvei. De meghatározó élmény volt 14-ben az Oravecz Imrével való találkozás is, mind a valóságban, mind a könyvoldalakon, és lehengerlő volt Szorokinnal való megismerkedésem is. Egy könyvkiadó azonban nem csak a könyvek világában, hanem kicsit a jövőben is él: jelenleg is a leendő könyveink kéziratait olvasgatom nagy-nagy megelégedéssel, s talán még a szerzőknél is türelmetlenebbül várva, hogy megjelenjenek.

Kanyó Ervin képzőművész:

– Nem vagyok azon a véleményen, hogy áldásos volt a 2014-es esztendő. Az is lehet, hogy történelmi időket élünk… Történt egy s más olyan esemény (és nem kevés), amely aggodalomra adott/ad okot. Nem szeretnék pesszimistának tűnni, de nem hiszem, hogy többet várhatunk objektíven az eljövendő esztendőtől. De lehet, hogy épp a rossz helyzet tanít meg olyan pozitív dolgokra, mint a felelősség, a humor, a szeretet. Amennyiben ez lehetséges, nem a világ, az emberek rosszindulatán fogok gondolkodni. Két dolgot tartok fontosnak az új esztendőben: az egyik, hogy egy pár rossz tulajdonságomon megpróbálok javítani, őszintén, diszkréten, nem hivalkodva. A másik, hogy megértsem, mi az a (talán kevés) jó, amivel közvetlen környezetemnek jót tehetek. És emiatt, akár ha minimális visszajelzésekben is, de kárpótolva leszek a világ zűrzavaros befolyásától.

Prof. dr. Győri Lukrécia rendkívüli egyetemi tanár, idegenforgalmi államtitkár:

– Az élet tele van meglepetésekkel, előre nem látható dolgokkal. Egy évvel ezelőtt még álmodni sem mertem volna, hogy egy asztalnál fogok ülni a Világ Turisztikai Szervezet főtitkárával, Rifai úrral és képviselhetem hazámat ebben a neves ENSZ-szervezetben, hogy megismerhetem Spanyolország festői tájait, Üzbegisztán páratlan kultúrörökségét és a sportturizmus adta lehetőségeket az olimpiai Sochi városban. Az új évbe mindenképpen magammal viszem azokat a tapasztalatokat, pozitív élményeket, baráti és szaktanácsokat, amelyeket útjaim és munkám során szereztem.

Dr. Ninkov K. Olga művészettörténész:

– Habár úgy tűnik, ez az év viharos gyorsasággal telt el, mégis nagyon sok tartalmas, szép és emlékezetes esemény történt benne, ami kisebb-nagyobb problémával váltakozott állandó ritmusban. Ez utóbbi közül a következő évbe a derékfájás felismerését viszem magammal, ami tekintettel az életkoromban betöltött szép kerek évfordulóra és a sok ülőmunka-végzésre, talán normálisnak is tekinthető. Ennyit a rosszról. Magammal viszem azt az örömöt és tapasztalatot, új ismereteket, barátságokat, amelyek kollégáim, családtagjaim és magam munkájának, odafigyelésének, egymásra figyelésének köszönhetek, például a Vajdasági Magyar Képtár 1830–1930 újranyitása, a Geréb Klára-, Ács József-, Mathias Hanisch-, a szabadkai neogótika, mint inspiráció kiállítások kapcsán, vagy például a Raichl Ferenc szabadkai és szegedi munkásságát feldolgozó könyv, a Megkomponált fényképek című kötet megjelenése, a szecessziós konferencia tanulmánykötetének szerkesztése és a Forum-díj kapcsán. A következő évben a családom megint egy jelentős esemény elé néz, de várom kollégáim kiállításait, könyveit is, például a Juhász Árpád és Telcs Ede művészetét feldolgozó köteteket, és több munkámnak a befejezését, elkezdését. Természetesen elsősorban a baráti összhang a lényeg és a jó egészség.

Béres Márta színművésznő:

– Az év talán legmeghatározóbb élménye számomra az a felismerés, hogy nem kell félni. Az idén volt először teljes az az érzés, hogy átélem a jelen pillanatot. Megszűnik a múltnak az elemzése, s tudok azon gondolkodni, hogy mi történik ebben a pillanatban. Nem megtagadva a múltat és a jövőt, hanem a pillanatot átélni. Rövidtávon gondolkodni pedig, úgy hiszem, nagyon felszabadító és egészséges.

Dr. Mészáros Zoltán történész:

– A 2014-es év volt az egyik legrosszabb az életemben. Úgyhogy bőven viszek magammal fájdalmat, de azt a tudatot is, hogy lehet ezekkel küzdeni, sőt akár győzni is felettük. Megtanultam örülni egy-egy mosolynak, őszinte szónak, egy szép lombú fának, egy szippantásnak a friss, vagy éppen a füstszagú/télszagú levegőből. Már tavaly megszerettem a ködöt is, így van ez egy-egy hajnallal, egy kis virággal, vagy egy naplementével is, és mindig látok újabb szépségeket is. Azt hiszem, ez a tulajdonságom nem hagy el jövőre sem. Sokszor dalban szoktam gondolkodni. És időről időre fellelkesít Faludy, Villon és a Hobo Blues Band közös műve: a Ballada a senki fiáról, és amikor a blues lüktetése zakatol bennem, minden megoldhatónak látszik. Mit viszek tehát tovább? – A reményt. És az álmokat is, mert szoktam álmodozni, boldog családról, high-tech falvakról, ahol a passzív házak között teli a levegő marhabőgéssel, ahol a városokba beengedik az erdőt, ahol az emberek, és én is, értelmet látnak az életükben. Gyakran elképzelem, milyen egy szebb világ, ezt is magammal viszem. A tudás bizonytalan, az ember felejthet, remélem, az idén sem felejtem el azt a bibliai gondolatot, hogy olyan legyek másokkal, mint amilyennek szeretném, hogy ők legyenek velem.

Bogdán József plébános:

– Az én egyéni életemben nagy változás az, hogy Dél-Bánátba kerültem, Fehértemplomban szolgálok. Előtte nem jártam itt, nem ismertem ezt a vidéket. Viszont fontos momentumnak élem meg, hogy 1884-ig itt járt gimnáziumba Herczeg Ferenc. Örülök, hogy bejárhatom azt a tájat, ahol ő is járt. Nem kevésbé örülök annak is, hogy Gozsdu Elek is ebben a városban élt, aki a környéket járva nagyon szép lélekrajzokat írt. Irodalmi élményeim vannak tehát, s azok kötnek ide, ahol plébános vagyok. Aztán újdonság az is, hogy itt cseheknek, németeknek, horvátoknak is misézek. Örömmel tölt el, hogy írhatok erről a tájról, mintha egy küldetést kaptam volna, hogy jelt adjak a Néra völgyéből. Festői táj ez, s nagy kihívás, hogy új nyelvet, a csehet tanulom. Tizenhét nemzetiség él itt békében egymással.