2024. április 20., szombat

Jóváhagyták a jövő évi költségvetést

Munkával töltötték az év utolsó szombatját a városi képviselők, megvitatták és elfogadták a város 2015-ös költségvetését, valamint számos kinevezést tettek.

A költségvetés javaslatát Saša Todorović polgármester indokolta meg. Értékelése szerint a büdzsé szociálisan felelős, egyben törődik a fejlesztéssel és beruházással. A prioritások közül kiemelte az adófegyelmet és a kedvező gazdasági légkör megteremtését.

A Szerb Radikális Párt veterán vezérszónoka, Stevan Kesejić az indoklást követő fölszólalásában az életében látott legrosszabb költségvetésnek nevezte a felterjesztett tervezetet, amely szerinte nem egyéb a város szociális programjánál, de elővetíti, hogy újabb személyek foglalkoztatása várható a városi adminisztrációban. A testület munkájában ezúttal részt vett a Demokrata Párt frakciója is, amely az áprilisban történt helyi hatalomváltás óta a vkt üléseire mint a képviselők összejövetelére tekint, korábbi bejelentésük szerint most azért, hogy fölszólalásukkal észre térítsék a büdzsé megalkotóit, a demokraták szerint ugyanis ennél a költségvetésnél az ideiglenes finanszírozás is jobb lenne. Vezérszónokuk, Nedeljko Stojsavljević kifejtette, hogy a tervezett technikailag kifogástalan, viszont ötlettelen. Észrevételezte, hogy a bevételi oldal 130 millióval kisebb a tavalyinál, és ez komoly gondokat okozhat, hogy a közvállalatok és kommunális közvállalatok támogatására 115 millió dinárt terveztek, noha azoknak önellátóknak kellene lenniük. Rákérdezett, hogy a tervezetből miért maradt ki a mezőgazdasági fejlesztési alap tétele, valamint hogy a városi adminisztráció kényszerbehajtás nélkül miként képzeli behajtani a 400 millió dinárra rúgó vagyonadó-hátralékot? Fölhívta a figyelmet, hogy a városi kasszában mindenütt spórolnak, kivéve a végrehajtó hatalom költségvetésében, ahol tízszázalékos növekedést terveztek.

A későbbiek során a szószékről több képviselő is hangsúlyozta, hogy a tervezet megfelel a törvényes előírásoknak, ám nem oldja meg a város helyben toporgásának problémáját, az akkumulátorgyár ezer dolgozójának gondját, a város nem ruház be az ipari és vámmentes övezetbe, nem alakult meg a szociális-gazdasági tanács, és hogy a fejlesztésnek és termelésnek kell a fő irányelvnek lennie. A képviselők végül megszavazták Zombor Város 2015. évi, kétmilliárd 663 millió dináros költségvetését.

Az ülés folytatásában számos észrevétel és megjegyzés mellett jóváhagyták a közvállalatok és kommunális közvállalatok munkaprogramjait, majd igazgatóként megválasztották Nikola Pajićot a Čistoća KKV, Jovan Gajint az Energana KKV, és Zdravko Sogićot a Vodokanal KKV élére, a Prostor KKV-t vezető Zoran Ilić megbízatását pedig hat hónappal meghosszabbították. A városi képviselő-testület bizottságaiba és tanácsába is több személyt kineveztek.