2024. március 28., csütörtök

Akcióterv munkahelyek létesítésére

Magyarkanizsán meghozták a költségvetést

A 2015-ös költségvetésről és a helyi foglalkoztatási cselekvési tervről vitáztak a képviselők tegnap a kanizsai képviselő-testület ülésén. Tizenkét napirendi pontot fogadtak el a képviselők, a sarkalatos pontok ezúttal is a költségvetés, az egyes közvállalatok díjmódosítása és a munkahelyek létesítése érdekében kidolgozott tervek voltak. Az önkormányzat a jövő évben a gazdaság fejlesztését, befektetők vonzását és a munkahelyek létrehozását is szem előtt tartja. Vadász Kávai Piroskának, a gazdasági osztály szakmunkatársának elmondása szerint erre a célra több pénzzel rendelkeznek, mint a 2014-es évben.

– A 2014-es évre 4 millió dinárt szánt az önkormányzat a foglalkoztatási cselekvési terv megvalósítására, ezt sikerült tartományi eszközökkel kibővíteni pályázat révén, így összesen 7,8 millió dinár volt a terv pénzügyi konstrukciója. A 2015-ös évre az önkormányzat 5 millió dinárt tervezett arra a két programra, amely az előző évben is működött: a közmunka és a szakmai gyakorlat elvégzésére. Ezen túlmenően 6,2 millió dinárt szavazott meg a testület, mégpedig a kezdő vállalkozókat támogatnák 150 ezer dinárral, a többiek pedig új munkahelyek megnyitására pályázhatnak majd – mondta Vadász Kávai Piroska, aki hozzátette, hogy az önkormányzat igényt tart további eszközökre is, amennyiben azt a köztársaság pályáztatási rendszere lehetővé teszi.

Eredményes volt a december elején megtartott velebiti népszavazás, amelyet az önkéntes helyi járulék bevezetésére írtak ki. A 217 bejegyzett szavazóból 144-en voksoltak, 129-en igennel és 15-en nemmel. Így 59,44%-os többséggel a polgárok megszavazták a 2015–2024-es időszakra bevezetendő helyi járulékot.

A képviselők jóváhagyták a Településrendezési Közvállalat díjjegyzékének módosítását is, mely 2012 óta nem változott, ám a szolgáltatások díjai a jövő évtől 5%-kal emelkednek. Az ellenzéki képviselők közül Tandari László kifogásolta az emelést, azzal az indoklással, hogy a drágítással elriasztják a községből a befektetőket.