2024. április 26., péntek

Új igazgató, új tervek

Az adai dr. Tóth Barna Elvirát nevezték ki a csókai egészségház élére

A december első felében nyugállományba vonult dr. Lévai Ibolya helyére a községi képviselő-testület az adai dr. Tóth Barna Elvira munkaügyi szakorvos személyében új vezetőt nevezett ki a csókai egészségház élére. A doktornőnek már van vezetői tapasztalata, korábban az adai egészségház élén állt összesen 12 éven keresztül. A 2006-tól érvényben lévő törvényes előírások értelmében egészségház igazgatói pozícióját legtöbb két mandátumban töltheti be ugyanaz a személy.

A csókai egészségház új vezetőjétől az iránt érdeklődtünk, hogyan sikerült feltalálnia magát az új környezetben, és milyen tervek megvalósítására készül az elkövetkező időszakban.

– Alig néhány hete töltöm be az egészségház igazgatói szerepkörét, máris örömmel tapasztalom, hogy mennyire jó a kapcsolat az intézmény és az önkormányzat között, és ugyanúgy a helyi közösségek is odafigyelnek a falusi rendelőkre és az ott folyó munka minőségére.

Barátságosan fogadtak a csókai egészségházban, azonnal megéreztem az együttműködési készséget, ami arra utal, hogy elődöm jó munkát végzett, ami nemcsak az alkalmazottak viszonyulásában és az egymás közti viszonyában mutatkozik meg, hanem a rendelők állapotán, felszereltségén is látszik. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden ideális, és nincs szükség újabb erőfeszítésekre, a műszerezettség fejlesztésére. Amennyiben a rendelkezésre álló források megengedik, már jövőre szeretnénk beszerezni a fogászati részleg számára egy fogröntgenkészüléket. Nem túl drága berendezés, de sem a szomszédos Zentán, sem Adán nem áll a fogorvosok rendelkezésére ilyen berendezés. A pácienseket Magyarkanizsára küldik fogképet készíttetni. Egy ultrahangos berendezésre ugyancsak szükség lenne, ezt és az egyéb eszközöket a támogatások és pályázati lehetőségek függvényében tudjuk előteremteni.

Az egészségügyi minisztérium a közelmúltban a szigorú takarékoskodási intézkedések mellett engedélyezte egy általános orvos alkalmazását az egészségházban. A kiírt pályázatra voltak is jelentkezők, és a napokban már megkezdi a munkát az új orvos. A szülési szabadságon lévő kolléganőt is helyettesíteni tudjuk. Az erősítésnek köszönhetően elmondhatjuk, hogy a szükséges szakemberlétszámmal dolgozunk, bár a helyettesítések, a betegség vagy egyéb okok miatt kieső munkaerő pótlása gondot jelenthet.

A fogászati rendelő jól működik Csókán, de azt tervezem, hogy jövőre a falusi rendelőkben, ahol megfelelő a műszerezettség, hetente egy vagy két alkalommal helyben is rendeljen a fogorvos, ami a falun élők számára jelentene előnyt, hamarabb rászánnák magukat, hogy felkeressék a fogorvost.

Felkerestem a helyi közösségeket, hogy a helyszínen győződhessek meg a falusi rendelők állapotáról. Az elmúlt időszakban történt felújításokat folytatni fogjuk a jövőben. Az elképzeléseimet még egyeztetni kell az alapítóval, azaz a csókai önkormányzattal is. A községi képviselő-testület az év végéig elfogadja a jövő évi költségvetést, tudomásom szerint az idei támogatásnál valamivel nagyobb összeget terveznek az egészségház működtetésére fordítani.

Az elmúlt időszakban beszerzett járművek számára szükség lesz egy garázsra, amit akár már jövőre is megépíthetünk. Az építkezések, a falusi rendelők további felújítása mellett a megelőzésre is szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni, az iskolások mellett a felnőttekkel is többet kell foglalkozni, hiszen a felvilágosító munka, az egészségesebb életmód népszerűsítése és meghonosítása a megelőzés egyik alapja – mondta Tóth Barna Elvira igazgatónő.