2024. április 23., kedd
ÉV SPORTOLÓJA

Zentán a kajakosok jegyében

Kedden este a Művelődési Ház színháztermében átadták a Zenta város legjobb sportolóinak járó elismeréseket: a 2014-es évsportolója-választáson a legsikeresebbek a Tiszavirág Kajakklub versenyzői voltak, akik három első, két második és ugyanennyi harmadik helyet gyűjtöttek be, s az év edzőjének járó elismerést is a kajakklub trénere, Fehér Csaba kapta. A kategóriák dobogósai oklevelet és sportfelszerelésre szóló vásárlási utalványt kaptak. A kategóriák győztesei, olimpiai sportágak, serdülők: Barta Éva (kajak), Dér Denisz (úszás). Kadétok: Fenyvesi Abigél (kajak), Katona Ádám (birkózás). Ifik: Ivana Vejnović (asztalitenisz), Horti Miklós (birkózás). Felnőttek: Cakó Sarolta (kajak), Török Bence (atlétika). Nem olimpiai sportágak, nők: Kéri Valentina (kick-box), Homolya Ákos (body building). Csapat: a Zenta Vízilabdaklub női csapata. Egyéni sportok, csapatverseny: a 4×400 m férfi váltó (atlétika). A legjobb külföldön szereplő játékos: Nemanja Nikolić (labdarúgás). A sportszövetség különdíja: Jelena Radonjić. A polgármester különdíja: Bekes István.

Az évsportolója-eredményhirdetésen kívül kedden este az élsportra kiírt pályázat eredményhirdetésére (2013-as és 2014-es év) is sor került: tizenkilencen részesültek pénzdíjban, közülük is a világbajnoki címet szerző Halasi Éva, valamint a szintén vb-aranyérmet begyűjtő horgászok (Szántó Arnold, Pálfi Zsolt, Bicók Róbert, Milan Sekulić, Bővíz Zsolt) kapták a legmagasabb juttatást, fejenként 48 306 dinárt. A zentai díjátadó ünnepséggel a hétfői Sportvilágban foglalkozunk részletesebben.

A Reutersnél McIlroy és Wüst

Az északír golfozó, Rory McIlroy és a holland gyorskorcsolyázó, Ireen Wüst lett az év sportolója a Reuters hírügynökségnél, amely a világ hírügynökségeinek sportújságíróit megkérdezve hirdetett győzteseket. A csapatoknál a világbajnok német labdarúgó-válogatott végzett az élen, míg az edzők között a spanyol futballbajnok és Bajnokok Ligája-döntős Atlético Madrid argentin trénere, Diego Simeone nyert. Az év visszatérője a dél-koreaiból orosszá lett rövid pályás gyorskorcsolyázó, Viktor An, az év felfedezettje pedig a japán teniszező, Nisikori Kej lett.

A világranglistát is vezető McIlroy idén két nagy, úgynevezett major versenyt is megnyert, ráadásul a Ryder-kupa csapatversenyben is diadalmaskodott az európai gárda tagjaként.

A női verseny kiélezettebb volt, sokan a tenisz koronázatlan királynőjét, az amerikai Serena Williamst látták az év legjobbjának, végül azonban a szocsi téli olimpián két arany- és három ezüstérmet begyűjtő Wüst lett a győztes.

Az év bukása „díjat” a Reuters szerint a brazil labdarúgó-válogatott érdemelte ki azzal, hogy a világbajnokságon hazai környezetben, favoritként 7:1-re kikapott az elődöntőben a későbbi győztes német csapattól.

A sportújságírók szerint Neuer és Serena Williams

A férfiaknál Manuel Neuer, a világbajnok német labdarúgó-válogatott kapusa, míg a nőknél a teniszezők világranglistáját vezető amerikai Serena Williams bizonyult 2014 legjobb sportolójának a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) által tartott szavazáson. A Bayern München hálóőre mögött a svájci teniszlegenda, Roger Federer végzett a második helyen, aki idén Davis-kupa-győzelemmel tette teljessé dicsőséglistáját, míg harmadikként a Real Madrid labdarúgócsapatát tizedik Bajnokok Ligája-diadalára vezető portugál Cristiano Ronaldo végzett. Serena Williams mögött a fehérorosz sílövő, Darja Domracseva és a norvég sífutó, Marit Björgen révén két olyan sportoló végzett, akik egyaránt három aranyérmet nyertek a szocsi téli olimpián. A nők között az év úszójának megválasztott Hosszú Katinkára is lehetett voksolni. A csapatok között negyedik világbajnoki címét begyűjtő német labdarúgó-válogatott győzött a Real Madridot és a svájciak férfi-teniszválogatottját megelőzve. A voksoláson 91 ország sportújságírói adták le szavazataikat.