2024. április 19., péntek

További reformok elé nézünk

Vučić szerint a kormány jól végzi a dolgát, és az ország jó úton halad

Aleksandar Vučić kormányfő évértékelőjében elmondta, a kormány mandátuma kezdetétől fogva tisztességesen és felelősségteljesen dolgozott, és kénytelen volt nehéz döntéseket hozni. Mint fogalmazott, a döntések megfelelnek a nehéz időknek, amiket élünk. Elmondta, a kormány sok problémát örökölt meg, főleg az árvízhez kapcsolódóan, amely szerinte az elmúlt száz év legnagyobb természeti katasztrófája volt.

– Nehezen mondhatná azt bárki is, hogy ez a kormány volt a vétkes az elmúlt nyolc hónapban történtek miatt, azon kívül, hogy olyan szükségszerű lépéseket tett meg, amelyeket mindeddig senkinek sem volt mersze megtenni – mondta, hozzátéve, sikerült Szerbiát kiszabadítaniuk a különféle rablók karmaiból és visszaadniuk az egyszerű polgároknak. Úgy fogalmazott, Szerbiának munkát és rendet ígért, de ezt nehéz lesz megvalósítani, valamint, hogy büszke a kormány eddigi munkájára, s hogy a kormánytagokra a jövőben is nehéz feladatok várnak.

– Munkánkhoz megkaptuk minden világszervezet támogatását, a Nyugattól is, Oroszországtól és Kínától is, s nagyon boldog vagyok, hogy házigazdái lehettünk a Kínával való csúcstalálkozónak. Néhányan azt kérdezik, meddig várunk még... Azok vártak és ígérgettek, akik előttünk vezették ezt az országot, ők a várakozásból politikai kategóriát hoztak létre... Mi nem várunk. Mi mozgásban vagyunk, dolgozunk, haladunk a cél felé, és nem mi vagyunk a hibásak azért, hogy ez a cél messze van. A kritikusoknak azt üzenem, hogy nincs várakozás, csatlakozzanak hozzánk, a polgároknak pedig azt, hogy meg fogunk érkezni. Szerbia jó úton halad. Hallottam és hallgatom a mai napig, mit beszélnek Szerbia polgárai, a földművesek, a tanügy dolgozói, és arra kérem őket, hogy lássák meg, ki az igazi bűnös. Én felelek azokért az intézkedésekért, amelyeket hoztunk, amelyek ennek az országnak a polgárait gazdagabbá teszik. Azonban mindannyiunknak dolgozni kell ezen, mert senki sem lesz gazdagabb, ha nem dolgozik. Mi a helyi önkormányzatokon keresztül fizettük a nyugdíjakat, s csődbe juttattuk ezeket az önkormányzatokat. A jelenlegi kormány után ez nem történik meg, sőt Szerbia megpillantja a Napot a horizonton – mondta Vučić.

A kormányfő azt is elárulta, hogy Szerbia meghívást kapott Mogerinitől a Prištinával való találkozásra, melynek keretében február 9-én Mustafával és Thaçival ülnek le egy asztalhoz. Az első tárgyaláson Ivica Dačić külügyminiszterrel vesz részt és a témaköröktől függően más-más miniszterek társaságában folytatódnak a megbeszélések. Hozzátette, nem örül annak, hogy találkozik Mustafával és Thaçival, azonban ez a kötelessége.

Vučić elmondta, Szerbiát az Európa felé vezető úton való haladás, és újabb reformok várják jövőre, melyek nem az unió, hanem a nép miatt fontosak, ezen kívül amikor jövő év decemberében számos ország külügyminisztere látogat el hazánkba, lehetőség lesz Szerbia megítélésén is tovább javítani, de nagy felelősséget jelent majd az EBESZ soros elnökségi feladatit is ellátni. Kijelentette, a Telekomért kínált ár is jelentősen magasabb lesz, mint azt várták.

A kormányfő a kormányátalakításról egyelőre nem akart nyilatkozni az újságíróknak. Mint emlékeztetett, április 27-én tartott beszédében már mondta, hogy sor kerül az átalakításra, hogy senki se lazítson és hogy jobban is dolgozhatnának. Hozzátette, habár egyszer sem említett neveket, egyes újságokban hamis információk jelentek meg arról, hogy Sertićet és Vujovićot leváltják, de mint mondta, elégedett a két miniszter munkájával, nem váltja le őket, és a kormányátalakításról időben tájékoztatni fogja a közvéleményt.

A prištinai incidenssel kapcsolatban – miszerint elfogtak egy szerbet több kiló robbanóanyaggal, s a koszovói rendőrség azzal gyanúsítja, hogy a katolikus templom ellen tervezett merényletet – Vučić elmondta, hogy a nyomozás folyamatban van, és bár fennáll bizonyos gyanú az ügyben, részletesebb tájékoztatással nem akart szolgálni.

Az árvízkárosultak megsegítésével kapcsolatban elárulta, az állam több mint tizenhét és fél ezer család részére 4,22 milliárd dináros anyagi támogatást különített el, ebből az összegből 119 család már megkapta a pénzt a háza újjáépítésére, 173 ház már felépült, és további negyvenöt ház építése fejeződik be január folyamán. Egymilliárd dinárt fordítottak a töltésekre és azokra az objektumokra, melyek védenek a jövőbeni árvizektől és egyéb természeti katasztrófáktól, a Vöröskereszt pedig tizenötezer háztartásnak segített további 210 euróval. Hozzátette, negyvenöt községben a rendkívüli helyzet után néhány nappal már el is felejtették, hogy egyáltalán volt árvíz, ezért biztosak voltak benne, hogy az állami költségvetés sem fogja ezt megérezni, de a meglévő problémák sem szaporodnak fel emiatt.

– Elégedett vagyok, hogy a polgárok egy részének három nap után már nem kellett az árvízre gondolnia, de a kormány gondolt rá egész idő alatt, dolgozott és elvégezte a feladatát – mondta, s mint megemlítette, Obrenovacon harminc, Krupanjban nyolc alkalommal járt az árvíz után, az árvíz sújtotta területeket pedig összesen negyvenhat alkalommal látogatta meg. Mint rámutatott, az előző kormányfők biztosan nem hagyták el Belgrádot ennyi alkalommal, főleg nem árvíz idején.