2024. április 20., szombat

Itt hazudni nem szabad

Adatgyűjtés és elemzés az Életjel készülő évkönyveihez a Magyar Szó napilap archívumának felhasználásával

Előszó

Az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör, illetve a korábban társszervezetként működött, alapításkor ennek szakosztályaként létrejött Életjel Irodalmi Élőújság tevékenységéről és kiadványairól, valamint a két szervezetről megjelentetett elemzésekről és kritikákról részletesen számolnak be az Életjel Évkönyvek, amelyekből napjainkig 8 kiadvány került ki a nyomdából. Az első ilyen évkönyv az 1958 és 1967 közötti időszakot dolgozza fel, a második 1967–1972-es eseményeket foglal magában, majd a továbbiakban egy-egy évkönyv négy–hat év munkáját öleli fel. Az utolsó feldolgozott év 2003. Ezért is tartjuk szükségesnek, hogy a fél évszázados irodalomszervezői tradíciójú kör eredményeiről a hagyományokhoz híven a tervezett kilencedik, illetve a tizedik évkönyven átfogó beszámolót és összegzést adjunk. Az Életjel Irodalmi Élőújság egyik alapítója és éltetője, Dévavári Dér Zoltán volt az Életjel Évkönyvek szerkesztője, ő végezte a kiadói tevékenységek összegzését és az irodalmi összeállítások, versmondói portfóliók rendszerezését is. Dévavári Zoltán halála után ez a rendszerező munka abbamaradt, 11 éve nem jelent meg új évkönyv.

A folyamatos anyaggyűjtés hiányában a kutatás az egyetlen módszer, amelynek segítségével összeállítható a hiányzó évkönyvek anyaga. Ennek a kutatásnak egyik fontos forrása lehet az újvidéki Magyar Szó napilap archívuma, amelynek szinte minden évfolyama és lapszáma hiánytalanul fellelhető a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar egyik, még fel nem újított helyiségében. A kar Kommunikáció és médiatudomány kurzusának résztvevői 2014-ben elvégezték az 1949 és 2006 között megjelentetett bekötött számok rendezését, ezáltal hozzáférhetővé vált az anyag a kutatás számára.

Mindazonáltal nem voltunk biztosak abban, hogy a Magyar Szó napilapban publikált cikkek és hírek elegendő forrásul szolgálnak a hiánypótló munka elvégzéséhez. Ennek okán összevetettük a 8. Évkönyvben megjelentetett irodalmi összeállításokról és versmondói sikerekről szóló dokumentációt a napilapban megjelentetett cikkekkel, hogy feltérképezzük a forrás megbízhatóságát és részletességét.

A kutatás arra enged következtetni, hogy bár a Magyar Szó alkalmas forrásnak tekinthető a Csáth Géza Művészetbaráti Kör tagjai tevékenységének nyomon követéséhez, illetve eredményeinek bemutatásához, mégsem elegendő ez a forrás, hiszen számos jelentős esemény kerülte el az újságírók figyelmét, ezért a kör tagjainak beszámolóira és személyes adatgyűjtésre kell hagyatkoznunk az előttünk álló munkában.

A következőkben részletesen bemutatjuk a 8. Évkönyv és a Magyar Szóban fellelt információk összehasonlításának módját és eredményeit, felhívjuk a figyelmet a napilapban megtalálható beszámolók a kutatás sikeréhez elengedhetetlen részleteire, illetve azon hiányosságaira, amelyek alapján kijelenthetjük, hogy csupán ez a forrás nem elegendő a készülő évkönyvek adatainak begyűjtéséhez. A kutatás emellett a Magyar Szóban publikált cikkek formai, tartalmi és szerkesztési sajátosságaira is kitér.

Kutatási módszerek

Az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Körről szóló újságcikkeknek a kutatásban való felhasználását tekintetbe véve két szempontot vettünk figyelembe: egyrészt az irodalmi estekről szóló hírek és tudósítások vonatkoztatásában végeztünk összehasonlítást a megrendezett estek és a róluk szóló beszámolók tartalmát és rendszerességét, megjelenését illetően, másfelől a kör tagjai, a versmondók és színjátszók eredményeiről, külföldi és belföldi sikereiről szóló beszámolók, rövid hírek vonatkozásában térképeztük fel a meghatározott évfolyamok egy-egy hónapjában megjelenő számait. Munkánk a 2002, valamint a 2003 decemberében megjelent összes számra kiterjed. Ezeknek, valamint a 8. Évkönyvben megjelentetett adatoknak az összehasonlítását követően vontuk le a következtetéseket a Magyar Szó napilapban megjelent anyagnak mint kutatási forrásnak a felhasználhatóságát illetően.

Kutatásunk során a jelölt lapszámok teljes anyagát feldolgoztuk, ezt követően az Életjel Évkönyv segítségével ellenőriztük a publikációban fellelt forrás hitelességét, és mindeközben megjelöltük az esetenként hiányzó beszámolók és hírek helyét is.

Az idézett cikkeknél nem vettük figyelembe a címek betűinek méretarányait, illetve azok külön kiemelését. A tipográfiai sajátosságokra külön felhívjuk a figyelmet. A szerkesztésre vonatkozó megállapítások szintén a következő fejezetben kapnak helyet.

A Magyar Szóban megjelent cikkek összegzése és pótlása a hiányzó anyaggal

2002. december és november

A Magyar Szó napilap LLX. évfolyamának vizsgált számai a decemberben megjelenő lapszámok, amelyekben elsőként a Szabadka rovatban bukkantunk az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör tevékenyégéről szóló híradásra, mely meglepő módon formailag is elkülönül a többi hírtől az oldalon1. A keretezéssel való tipográfiai kiemelés nyomatékosította, hogy az oldalon helyet kapott más cikkektől eltérően A Csáth-Kör Hírei címet viselő publicisztikai anyag azon túl, hogy egységbe tömörül, valamifajta folytonosságról is árulkodik a Magyar Szóban megjelenő egyéb rovatokhoz hasonlóan. A keret felső részében elhelyezkedő „rovatcím” arra enged következtetni, hogy a Csáth-körrel kapcsolatos tudósítások és hírek nem egyszeri alkalommal kapnak ilyen megkülönböztetett helyet a Szabadka oldalon. Mindazonáltal kiderült, hogy a keretezés megtévesztő volt ebben az esetben, hiszen a további és néhány korábbi lapszám megvizsgálását követően nem találkoztunk ezzel a kerettel és rovatszerű elkülönítéssel. A teljes archívum elemzése nélkül természetesen nem jelenthetjük ki azt, hogy egyszeri jelenséggel állunk szemben, valószínűsíthető viszont, hogy ritkán vagy valóban egyszer tüntette ki az oldal szerkesztője ilyen megkülönböztető figyelemmel a kör munkáját.

Mielőtt rátérünk az említette híradás elemzésére, kitérnénk arra a tényre, hogy a szabadkai Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör tevékenységéről és tagjainak munkájáról a Magyar Szó rendszeresen az ún. Szabadka oldalon közöl cikket, ami azért meglepő, mert az elemzett számok szinte mindegyikében ott van a Művelődés rovat is, ahová érzésünk szerint megfelelőbb lenne ezeket a beszámolókat illeszteni. Az újság szerkesztését tekintve a leginkább kaotikusnak éppen ezt az oldalt látjuk, hiszen a palicsi szennyvíztisztító üzemeltetéséről szóló cikk és a gazdasági hírek mellé mindenfajta tipográfiai elkülönítés nélkül illesztik a kulturális és oktatási tartalmakat. A Művelődés rovatban gyakoriak az anyaországi hírek – de nem egyedül ezek kerülnek ide –, valamint a magyarországi sajtóból átvett anyagok, amelyek között az Életjel eredményiről szóló beszámoló is helyet kap2. Nem csupán megkérdőjelezhetőnek, de egyenesen negatívnak ítéljük azt, hogy a versmondó egyesület tevékenységéről szóló cikkek az olvasó számára összemosódnak Szabadka közéleti eseményeivel, a lap üzenete ezáltal azt sugallhatja, hogy az amatőr irodalmi színpad tevékenysége kevésbé jelentős, mint a hivatásos színházak vagy a Durindó és az Ötösfogat kultúrateremtő és hagyományőrző munkássága.

Itt közöljük a fent említett cikk teljes szövegét:

„A Csáth-Kör Hírei (külön keretben)

Elismerések Szegedről

Szombaton tartották meg a Juhász Gyula szavalóverseny szegedi döntőjét, amelyen a Csáth-Kör tagjai is részt vettek. Ezen Basity Gréta második, Basity Petra negyedik lett, Grásztity Viktor különdíjban részesült.

Vasárnap tartották meg ugyancsak Szegeden a Sinkovits Imre szavalóverseny regionális döntőjét, amelyről továbbjutott Liszi Melinda és Basity Gréta.

Egy néhány nappal későbbi szöveg megerősíti az irodalmi est létrejöttét. A meghívó jellegű hír az imént elemzetthez hasonlóan kap még bizonyos tipográfiai kiemelést, de a „rovatcím” eltűnik, helyette a helyszínt emelik ki aláhúzással, illetve a cím felett szerepel:

„Szombaton a könyvtárban (aláhúzva)

Nem reménytelen a világ

Az anyag továbbra is a Szabadka oldalon kap helyet. A nevek kiemelését megtartottuk, itt kell megjegyeznünk, hogy a zongorista nevét nem tartották fontosnak félkövér betűtípussal (bolddal) szedni.

A következő tudósítást már a Művelődés rovatban olvashattuk:

December 18., szerda, 11. old. MŰVELŐDÉS

„Huszonöten kaptak díjat

Sikeres volt az Illyés-vetélkedő Újvidéken

December 20-án ismét különös vonatkozásba kerül egy amúgy ártatlan hír. Kerekes Sándor festőművész kiállítását, ahol a kör tagjai is szerepeltek a festőművész saját verseivel, a Szabadka/Belpolitika rovat hozta. Nem kívánunk könnyelmű kijelentéseket tenni, de ebben a kontextusban akár félreérthető is lehet a cikk címe: Horizontok.

„Horizontok

Ma nyílik Kerekes Sándor kiállítása

2002 novemberében csupán egy hír szól a Csáth-kör tevékenységéről, a már korábban említett vendéganyag Papp Emese magyarországi eredményéről a Művelődés rovatban kap helyet:

„A szabadkai Papp Emese második díjas lett

Illyés Gyula országos versmondó verseny Ozorán

Második díjat nyert a szabadkai Papp Emese szombaton az Ozorán megrendezett Illyés Gyula országos versmondó verseny döntőjén. Nagy Tímea szolnoki versmondó lett az első, a harmadik pedig Udud István fehérgyarmati versmondó.

2003. december

A Magyar Szó napilap LX. évfolyamának vizsgált számai szintén a decemberben megjelent lapszámok. Az említett hónapban nincs az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör tevékenységéről szóló cikk, holott az évkönyvből14 kiderül, hogy ezt a hónapot jelentős sikerek és több irodalmi rendezvény is fémjelezte. Itt hazudni nem szabad? címmel december 11-én emlékestet tartottak Deák Ferenc születésének 200. évfordulóján a szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében, ahol a haza bölcsének anekdotáit adták elő a kör tagjai, valamint közreműködött a Lányi Ernő Művelődési Egyesület népzenei kórusa. Kosztolányi Dezső Csoda című bábjátékát mutatták be a tagok december 15-én a gimnáziumban. Az előadást Budapesten, a Budai Várban rögzítette a Duna Televízió december 7-én, majd december 26-án 10 órai kezdettel bemutatta a Cimbora műsor keretében Kosztolányi Dezső Csoda című színpadi játékát. Ünnep készül címmel karácsonyi vándorműsort indított a kör, amelyet december 18-án az Idősek Otthonában, december 28-án pedig a református templomban adtak elő. Arany nélkül, tömjén nélkül címmel tartotta karácsonyi ünnepi összeállítását a Csáth-kör, ahol ugyancsak pódiumon szerepelt a már említett Csoda című színpadi darab.

A kör versmondóinak sikerei közé tartozik Fodor Emese első díja az Észak-bácskai Pedagógusok Egyesületének szervezésben megtartott Himnusz, Szózat szavalóversenyen, valamint a budapesti Mensáros László nemzetközi vers- és prózamondó versenyen elért kettős siker: Liszi Melinda és Papp Emese díjai. Liszi Melinda Mensáros-díjáról az évkönyv külön fotót közöl. Vitathatatlan, hogy a Mensáros-díj az egyik legkimagaslóbb elismerést jelenti a versmondás terén, éppen ezért meglepő mulasztás, hogy a Magyar Szó számára nem juttatták el az információt, illetve nem számol be róla a napilap. Mindemellett a hagyományos karácsonyi műsor, amely mindig telt házzal, óriási érdeklődés mellett fut a művészetbaráti kör előadásai között, szintén megérdemelt volna egy rövid bejelentőt, ha tudósításra nem is volt lehetőség. A Csoda című színpadi játék későbbi sikerei és az előadások száma ismét indokolatlanná teszi a napilap hallgatását. Nem célunk kritikát fogalmazni meg az egyetlen vajdasági napilap irányában, csupán mint megbízható kutatási forrást elemezzük a továbbiakban, ám megjegyeznénk, hogy a szabadkai újságírók 2003-ban meglepően sok művelődési eseményről maradtak le.

Összegezve

A Magyar Szó beszámolóinak alapján nem lehetne rekonstruálni az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör tevékenységét, hiszen a vizsgált hónapok cikkeinek és az Évkönyv anyagának összevetésével megállapítható, hogy számos hiányosság jelentkezik a kör eredményeiről és estjeiről szóló beszámolók vonatkozásában. Mindazonáltal a kutatások során kiegészítésként és olykor egyetlen forrásként is jó hasznát vehetjük a Magyar Szó napilap tudósításainak és híreinek. Reményeink szerint a hiánypótló munka hamarosan elkészül, kiadóra, támogatóra és – ami a legfontosabb – olvasóra talál majd, az Életjel Könyvkiadó és az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör tevékenysége pedig gyakori témául szolgál a Magyar Szó újságíróinak.

SZERZŐ: Basity Gréta

Az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara, Szabadka

III. évfolyam, tanítóképző

MENTOR:

Takács Izabella mgr.