2024. március 28., csütörtök

Belgrád várja a turistákat

Szilveszter éjszaka este 10 és hajnali 3 óra között a város három terén, három színpadon lépnek fel a pop-, rock- és folkelőadók, valamint az elektronikus zene hazai képviselői

Belgrádban ebben az évben korábban kezdték el az ünnepi készülődést. Hamarabb láttak neki a város díszítésének és hetekkel hamarabb kapcsolták fel az ünnepi díszeket, mint szokták. Karácsonyfát állítottak és minden nagyobb körúton, utcán ünnepi díszeket szereltek fel. A kirakatokat is még november elején ünnepi díszbe öltöztették. Már napok óta gyermekprogramokkal várják a város legnagyobb sétálóutcáján a gyerekeket.

Itt találkozhatnak a gyerekek a Télapóval is (vagy a bevásárlóközpontokban), de mint ahogy az a nagyvárosokhoz illik, itt sem maradhatott el az utcai bazár. Sültek és forralt bor, valamint fúvószenekar csábítja a sétálókat a Knez Mihajlo sétálóutcára. Mint az európai fővárosok legtöbbjében, Belgrád idegenforgalma és vendéglátóipara számára is a legnagyobb bevételt az ünnepi forgalom jelenti. Ezúttal 100 ezer turistára számítanak. Azok, akik külföldről érkeznek, már hetekkel, hónapokkal korábban lefoglalják a szobákat. Az elmúlt hónapokban 14 százalékkal nőtt a Belgrádba látogató turisták száma, így az év legőrültebb éjszakájára is jelentősen több turistára számítanak a szervezők, mint a korábbi években. Éppen ezért talán még nem késett el a főváros a főtéri programok meghirdetésével. Az anyagi nehézségek ellenére ugyanis gazdag programmal készült Belgrád a helyiek és a város vendégei számára. A városvezetők bevallása szerint a szilveszter éjszaka nem kerül majd 8,25 millió dinárnál többe. Az év végi zenés programban hazai énekesek kerülnek ezúttal is előtérbe, de nem csak a hazai népi folkzene, hanem a fiatalok körében közkedvelt dj-k is hozzájárulnak majd az év utolsó éjszakájának jó hangulatához. Első alkalommal szerveznek szilveszter estét megelőző koncertet a fővárosban, amikor is a Köztársaság téren december 30-án Haris Džinović lép majd fel. Szilveszter éjszakáján pedig három színpadot állítanak fel. A legnagyobb színpad minden évben a Képviselőház előtt áll, ezúttal Vlado Georgijev, Emina Jahović, Mira Škorić és Nikola Rokvić lép majd fel egymást követően este 10 és hajnali 3 óra között. Itt több tízezer ember gyűlik össze minden évben, ezúttal is erre számítanak a szervezők. A város egyik legforgalmasabb útkereszteződése ilyenkor lecsendesedik, legalábbis a forgalomtól, hiszen a Sándor király körút elejét, a Takovo utca ezen szakaszát, valamint a Nikola Pašić teret a gyalogosok és az ünneplők birtokolják ezen az éjszakán. Valamivel korábban, este 9 órakor kezdődik a zenei program a Köztársaság téren, amikor Kiki Lesendrić, a Neverne bebe, Sanja Ilić és a Balkanika, illetve az Alisa, valamint a Kraljevski apartman nevű együttesek zenélnek majd. Ez alatt az idő alatt a harmadik színpadon, amit a Filozófiai Egyetemi Kar előtt állítanak fel, hazai dj-k, köztük többek között Marko Nastić,Lea Dobričić és Marko Milosavljević szolgáltatják a zenét hajnali 3 óráig. A színpadok viszonylag közel vannak egymáshoz, így ezen az éjszakán az ünneplő tömeg szabadon mozoghat koncertről koncertre, tetszés szerint. Éjfélkor pedig tűzijátékkal búcsúztatják az óévet. De, lévén, hogy Szerbiában két szilvesztert ünnepelünk, a Köztársaság téren január 14-én klasszikus zenével várják majd a szervezők a zene kedvelőit.

A főváros felkészült a több tízezres tömeg fogadására. Az éttermek és kávézók jelentős hányada azokra a vendégekre számít, akik a főtéren szeretnék eltölteni ezt az éjszakát. A legtöbbjük nem állít ünnepi árjegyzéket, hiszen jelentősen nagyobb forgalmat valósítanak meg ezen az éjszakán így is, mint más napokon. Hozzájuk bárki szabadon betérhet meginni valamit, vagy éppen mulatni az általuk szervezett fellépő zenekarokkal. A vendéglátóipari létesítmények közül néhányan azonban ünnepi (emelt áras) árjegyzékkel készül, vagy belépődíjat fizettet. Így még ezen az estén sem szabad túlságosan elengedni józan eszünket. A hostelek is kihasználják az alkalmat. Azon utasok, akik nem terveztek előre, most már, amennyiben találnak üres szobát, akár 20 eurót is kénytelenek lesznek fizetni ezért az éjszakáért.

Voltak azonban, akik már hónapokkal hamarabb tudták, nem a városi tereken, hanem kávézóban, meghatározott zene mellett, megadott társaságban töltik ezt az éjszakát. Már több mint egy hónapja nincs ezekben az éttermekben szabad hely, annak ellenére, hogy a legtöbbjüknél a helyfoglalás vacsorával és italfogyasztással 30 euróba került fejenként, de vannak olyan kávézók is, ahol 70–100 eurót is elkértek ezért az egy éjszakáért. De nem csak magas áron lehetett szervezett szilveszterezésre menni. Azok, akik az elektronikus zene kedvelői, és már november elején nekiláttak a szervezésnek, akár 5 eurós áron is foglalhattak helyet.

Azok pedig, akik még csak most kezdik el a szilveszteri éjszaka megszervezését, és úgy érzik, Belgrádban a helyük, még mindig nem késtek el. Egyes éttermekben, kávézókban még fogadják a foglalásokat, a város terein pedig mindig van hely. A ruhavásárlásra is talán ez a legjobb pillanat, hiszen a nagyáruházakban egymást érik a karácsonyi leárazási akciók.