2024. március 29., péntek

Bánáti vendégmunkások Romániában?

Államközi kezdeményezés az ügy kapcsán

Magyarcsernyén évek óta emlegetik annak lehetőségét, hogy a községben élő munkanélküliek a határ túloldalán fekvő Zsombolyán vállaljanak munkát. A mindennapos ingázás nem okozna gondot, hiszen alig húsz kilométer van a két település között, ugyanakkor több száz itteni család egzisztenciája szempontjából sokat segítene. A témát a napokban Dušan Šijan Közép-Bánát elöljárója vetette fel újból.

Az országhatár közelsége eddig vajmi kevés előnyt hozott a magyarcsernyei község lakóinak. Romániával határosnak lenni évtizedek során inkább hátrányt jelentett. Elképesztő adat, hogy a község lakosságának a száma az elmúlt negyven évben 22 500-ról 12 500-ra zsugorodott. Ennek a legfőbb oka, hogy bezárták a cukorgyárat, tönkrement a szövetkezet, annak a malma és a péksége is, becsuktak a textilipari kisüzemek, az Istra kereskedelmi vállalat, takaréklángon termel az étolajgyár. Már csak a közszolgálatokban és államilag pénzelt intézményekben maradtak meg a munkahelyek. Így nem marad más hátra mint hogy a fiatalok iskoláztatásuk elvégzése után másutt keressenek boldogulást.
Ugyanakkor az alig húsz kilométerre fekvő, 12 ezer lakosú Zsombolyán már több mint egy tucat ipari létesítmény működik, és ezekben ötezren dolgoznak. Szomszédjainknak viszont az okoz gondot, hogy sok román állampolgár a jobb fizetés reményében Nyugat-Európában vállal munkát – emiatt egyre kifejezettebb a munkaerőhiány. Kaba Gábor, Zsombolya korábbi polgármestere többször járt Magyarcsernyén, és megpróbálta előbbre vinni a munkavállalás ügyét, de mindig valamilyen adminisztratív korlátokba ütközött.
Amikor három évvel ezelőtt a német CRH Kompánia bejelentette, hogy zsombolyai üzemében határon túli munkásokat, elsősorban villamossági és fémipari dolgozókat foglalkoztatna, a magyarcsernyei községben nyomban 1200-an jelezték, hogy havi 250 eurós bérért vállalnák a munkát. Nagy reményeket fűztek a munkavállaláshoz, de ebből nem lett semmi.
Most a közép-bánáti körzet vette át a kezdeményezést. Nemrég Magyarcsernyén tartottak egy megbeszélést a témáról, hamarosan pedig Nagykikindán folytatják a tárgyalásokat. A körzetvezető szerint most adva van a lehetőség, mivel Románia brüsszeli beleegyezéssel ötezer vendégmunkást alkalmazhat, de ebből a számból csak száz hely van betöltve. Ugyanakkor a jelenlegi felmérések szerint a magyarcsernyei községből ötszázan, a szécsányiból pedig 250-en vállalnának munkát Romániában, az itteniekhez hasonló havi bérért. A körzetben csaknem 17 ezer munkanélküli van.