2024. április 23., kedd

Korlátozás a távfűtésben

A Hőtelep (Energana) kommunális közvállalat hétfőtől kezdve felére csökkentette a távhőszolgáltatást. A radiátorokat reggel és este fűtik fel teljes kapacitással, 10 és 18 óra között csupán langyosan tartják, ami a jelenlegi külső hőmérsékletek mellett nem tragikus.

A korlátozásra amiatt van, mert a Hőtelep kevesebb gázt kap, mivel 170 millió dinárral tartozik a Sombor-gas vállalatnak, illetve közvetetten a Srbijagas közvállalatnak, ügyviteli számlái pedig zárolva vannak.
A fogyasztók 130 millió dinárt meghaladó összeggel tartoznak az Energanának, amit ha nem sikerül behajtani, újabb korlátozásokra kerülhet sor, illetve energiahordozók – gáz és pakura – hiányában megszűnhet a távhőszolgáltatás.

Idén már harmadik alkalommal zárolta a gázszolgáltató a Hőtelep számláját, ami a közvállalat ügyvitelét ellehetetlenítve komoly problémát jelent, erre a közvállalatból már az év elején figyelmeztették az alapítót, a zombori önkormányzatot. Az Energana vezetősége szerint egyedül képtelenek kezelni a helyzetet és fölszabadítani a számláikat, még akkor sem, ha sikerülne behajtani a 136 millió dináros kinnlevőséget, így egyedül az alapító és a gázszolgáltató közti tárgyalásokban bíznak.

Vladislav Živanović polgármester-helyettes megerősítette, hogy folynak a tárgyalások az adósság átütemezéséről, ám a megállapodás lehetősége nagyon bizonytalan.
A korábbival szemben az új távfűtési rendszer fő kazánjait nem lehet pakurával fűteni, így a hálózatra kapcsolt négyezer háztartás bizonytalan tél elé néz. A közelmúltban azonban azok a fogyasztók is napokra fűtés nélkül maradtak, akik pakurára melegednek, mert ez az energiahordozó is elfogyott a Hőtelep készletéből.