2024. április 25., csütörtök

Infrastrukturális beruházásokra is jut pénz

Takarékos és ésszerű költségvetési tervezetet igyekeztek összeállítani Szabadkán

Elkészült Szabadka város 2015-ös évi költségvetési tervezete, melyről a képviselők a következő városi képviselő-testületi ülésen fognak dönteni. Az ülésre várhatóan kedden kerül sor. A költségvetési tervezet főbb elemeiről Maglai Jenő polgármester számolt be a sajtó képviselőinek.

Maglai Jenő: Olyan projektumok pénzelése is helyet kapott a tervezetben, amely nem nagy összeg, ugyanakkor javítanak az életminőségen (Fotó: Molnár Edvárd)

Maglai Jenő: Olyan projektumok pénzelése is helyet kapott a tervezetben, amely nem nagy összeg, ugyanakkor javítanak az életminőségen (Fotó: Molnár Edvárd)

– A költségvetési tervezetben a bevétel oldalon a jövedelemadó a legnagyobb tétel, mintegy harminckét százalékát teszi ki a bevételeknek, ezt követi mintegy tizenöt százalékkal a vagyonadó. A transzfereszközök nagysága, vagyis az összeg, amit köztársasági szintről kapunk, akárcsak az idén, a jövő évben is 240 millió dinárt tesz ki, és a különféle kisebb összegű illetékek és adók formájában további összegek folynak majd be a városkasszába. Az önkormányzat teljes költségvetése 5 milliárd 499 millió dinár lesz, illetve, ha levonjuk azt az 500 millió dinárt, amit a kollektorhálózat építésére fogunk költeni, ami nem más, mint banki kölcsön, s amit a jövő évben hívunk le, akkor a ténylegesen rendelkezésre álló összeg 4 milliárd 999 millió dinár lesz – tudtuk meg a polgármestertől.

Maglai elmondta, próbálták a lehető legracionálisabban tervezni a jövő évi költségvetést, s a 2014-es év költségvetéséhez képest a jövő évben mintegy 230 millió dinárral kisebbek a tervezett kiadások. Habár mindenhol próbálták csökkenteni a kiadásokat, többek között a fizetések terén, azonban a beruházásokra hagytak összegeket, így a Városépítési Igazgatóság 2015-ben 150 millió dinárral többet kap majd, mint az idén. Maglai kiemelte, odafigyeltek arra, hogy azok az infrastrukturális projektumok is megvalósuljanak, melyek fontosak a város számára, így jövőre is lesznek aszfaltozási programok, melyre 150 millió dinárt irányoztak elő, vízvezeték- és szennyvízcsatorna építésére több mint százmilliót terveznek költeni, de előirányoztak összegeket a peremvárosi települések részére is, amelynek keretében felújításra kerül néhány helyi közösségi épület és művelődési ház, így a tavankúti kultúrház, a csantavéri színház vagy a ludasi helyi közösség épülete is megújul, de hosszú idő után a visnyeváci és tavankúti halottasház felújítására is pénzt fordítanak.

– Olyan projektumok pénzelése is helyet kapott a tervezetben, amely nem nagy összeg, ugyanakkor javítanak az életminőségen. Például felújítjuk mindhárom nyilvános vécét, új autóbuszmegállók épülnek, bővítjük a térfigyelőrendszert a városban, kerékpárállomásokat alakítunk ki, vagy Makkhetesen és a Vasutas településen csapokat telepítünk, hogy az ott élőknek legyen ivóvizük – magyarázta Maglai.

Ugyanakkor igyekeztek minimálisra venni a közvállalatok számára folyósított összegek nagyságát, ezáltal is igyekeznek rákényszeríteni a közvállalatokat, hogy saját erőből próbáljanak a piacon megmaradni és lefedni fenntartási költségeiket. Ezen a téren igencsak leszorították a kiadásokat, ugyanis például a Parking, a Távfűtőművek vagy a Szabadkai Gázművek egyáltalán nem kap közpénzeket, minimális összegre számíthat a Temetkezési Közvállalat, a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat esetében is csak azokat a programokat támogatja a város, amelyek stratégiailag fontosak és hasznot hoznak a vállalatnak, vagyis általuk saját jövedelmet tud megvalósítani. A Vízművek részére a 60 millió helyett csupán 13 millió dinárt irányoztak elő egy új kút fúrására, a Subotica Trans Utasszállító Közvállalat új buszok vásárlására igényelt több mint 200 millió helyett csupán 25 milliót kap, a Városépítési Igazgatóság mintegy másfél milliárd dinárt kért, azonban nekik 1,1 milliárdot irányoztak elő a tervezetben, melynek elkészítésében igyekeztek az igényeket ésszerű keretek közé szorítani, vagyis annyit költeni, amekkora összeg a város rendelkezésére áll. A polgármester még hozzátette, 2015-ben valószínűleg több százmillió dináros támogatás érkezik a Tartományi Nagyberuházási Alaptól is különféle beruházásokra, és örömét fejezte ki, hogy az Ivan Sarić Műszaki Középiskola homlokzatának felújítására is sor kerül, melyre mintegy negyvenmillió dinárt kap a város.