2024. április 23., kedd

Ukrán válság: Ismét megszakadtak a béketárgyalások

Mindössze két nappal azután, hogy újrakezdődtek, pénteken ismét megszakadtak az ukrán válság rendezését célzó minszki béketárgyalások.

Az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezet (EBESZ), Ukrajna, Oroszország és az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok képviselőiből álló kontaktcsoport négy hónapi szünet után szerdán ült össze újból Minszkben, és csütörtöki tájékoztatás szerint elvi megállapodást kötöttek az ukrán kormányerők és az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok közötti korlátozott, de jelentős fogolycseréről.

A tárgyalásoknak pénteken kellett volna folytatódniuk, de elmaradtak. A találkozóra nem került sor – jelentette be a fehérorosz külügyminisztérium szóvivője, részleteket azonban nem hozott nyilvánosságra.

Gyenyisz Pusilin, a szakadárok egyik képviselője az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy az EBESZ-szel együtt előkészítették ugyan a tárgyalások újabb körét, Kijev azonban nem reagált.

A kontaktcsoport szerdán hosszas tanácskozást tartott Minszkben. Az egyeztetések során fontos kérdéseket érintettek, a békeszerződés felé vezető jelentős lépést azonban nem sikerült tenni, megfigyelők szerint ezért merültek fel kételyek azzal kapcsolatban, hogy megtartják-e a pénteki találkozót.

Újabb időpontot nem tűztek ki – erősítette meg az erről szóló információkat Mihail Zurabov kijevi orosz nagykövet. Ezzel kapcsolatban a fehérorosz külügyi tárca szóvivője kijelentette: „Csak a kontaktcsoport tagjain múlik.”