2024. március 28., csütörtök

Január végén átalakíthatják a kormányt

Zorana Mihajlović: Feltételezem, hogy Dačić úr nem szeretné, ha tisztsége tekintetében bármilyen változás történne

Aleksandar Vučić kormányfő már novemberben bejelentette, hogy a kormány esetleges átalakítása 2015 januárjában kerül napirendre, addig pedig várja a miniszterek jelentését eddigi munkájukról. Aki nem teljesített, annak mennie kell, mondta akkor.

Ivica Dačić kormányfőhelyettes, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke a témához kapcsolódóan pénteken megerősítette, hogy a kormány átalakítására január végén vagy legkésőbb február elején sor kerül. Az átalakítás biztosan megtörténik, hiszen Vučić ezt szereti, nyomatékosította Dačić, mondván, hogy biztosan nem azokat a tárcavezetőket váltják le, akiket a médiában az elmúlt napokban emlegettek. A sajtó szerint Dušan Vujović pénzügy-, Željko Sertić gazdasági és Srđan Verbić oktatásügyi minisztereknek biztosan menniük kell. Dačić meglátása ezzel kapcsolatban az, hogy Vučić egyelőre még nem döntötte el, kit cserélnének le.

Dačić azon megállapításával kapcsolatban, hogy a kormányátalakításra azért kerül majd sor, mert Vučić szereti a kormányátalakításokat, Zorana Mihajlović, a kormány alelnöke, a Szerb Haladó Párt alelnöke közölte: nem azért lesz kormányátalakítás, mert Vučić ezt szereti, hanem azért, mert a kormányfő hatékonyabb és szorgalmasabb kormányt alakítana ki. Egyébként az átalakításról eddig nem volt szó, de ha ez végül mégis megtörténik, akkor azért, hogy a kormány hatékonyabb legyen, nyomatékosította Mihajlović, aki úgy véli, hogy Dačićnak, aki korábban kormányfő volt, tudnia kellene, hogy az átalakítás nem attól függ, hogy a kormány első embere ezt szereti, vagy sem.

– Feltételezem, hogy Dačić úr nem szeretné, ha tisztségének tekintetében bármilyen változás történne. Aleksandar Vučić és az SZHP megígérték, hogy ez a kormány hatékonyabb és szorgalmasabb lesz az előzőeknél. Ha téma tárgyává válik az átalakítás, annak egyetlen oka lesz, hogy a kormány még hatékonyabbá váljon. Egyébként jó, hogy Vučić most már tudja, mit is gondol róla valójában Dačić – fogalmazott Mihajlović.

A Szerbiai Szocialista Párt részéről Đorđe Milićević, a párt köztársasági parlamenti frakcióvezető-helyettese is kifejtette véleményét a kormányátalakításról: egyedül a miniszterelnöknek áll jogában felülvizsgálni a tárcavezetők munkáját, majd ezt követően döntést hozni az esetleges leváltásokról. Az SZSZP ezt a feladatot a miniszterelnökre ruházza, fűzte hozzá Milićević, mondván, hogy pártja elégedett a munkával, amelyet az aktuális kormánynak sikerült elvégeznie az utóbbi néhány hónapban.

– 2014-et a változások és a modernizáció jellemezte. A legfontosabb az, hogy az országban megkezdődtek a lényegbeli reformok, hiszen ennek köszönhetően sikerült előrelépni a gazdaság felépítésének tekintetében. Szerbiát meg kell reformálni, ezen az úton pedig számos súlyos és népszerűtlen intézkedés megtétele szükséges – taglalta Milićević.

Dušan Vujović pénzügyminiszter pénteken cáfolta a sajtóállításokat, hogy a kormány átalakításakor leváltják, később pedig Aleksandar Vučić miniszterelnök, a Szerb Haladó Párt elnöke is megerősítette, hogy Vujovićot és Sertićet nem váltják le.

– Vujović egyik legközelebbi munkatársam, munkájával pedig elégedett vagyok. Szinte szégyellem, hogy ennyire valótlan állításokat kell kommentálnom. Semmi értelme naponta megcáfolni az ehhez hasonló sajtóállításokat. Több nemzetközi pénzügyi szervezet és külföldi államvezető is elismerően értékelte a következő évi költségvetést. Sem Szerbiában, sem a világon nincsen egyetlen olyan szakértő sem, akinek bármi kifogása lenne a büdzsé ellen. Nehogy már azt mondja bárki is, hogy Šutanovac, Borko Stefanović, vagy a lenyűgöző szókinccsel rendelkező Živković lennének a szakértők. Nem értem, hogy miért kellene leváltani a pénzügyminisztert, aki bizonyította, hogy képes végrehajtani a reformokat, és aki minden lehetséges eszközzel az országért küzd – fogalmazott Vučić.

Azt követően, hogy novemberben téma tárgyává vált a kormányátalakítás, a Boris Tadić vezette Szociáldemokrata Párt tisztségviselői több alkalommal is kilátásba helyezték annak lehetőségét, hogy belépnek a kormányba. Marko Đurišić, a párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője most megcáfolta ezt, és azt állította, hogy pártjának szervei még csak meg sem vitatták ezt a témát. Sőt, senkitől nem is érkezett ajánlat arra vonatkozólag, hogy az SZP az átalakítást követően a hatalomból politizáljon. Az SZP álláspontja változatlan: a kormány programja nem jó, szögezte le Đurišić.

– Az igaz, hogy a márciusi rendkívüli parlamenti választásokat követően szóba került annak lehetősége, hogy pártunk a kormánykoalíció részévé válik, amikor azonban szembesültünk a jövőbeni kormány programjával, azonnal elálltunk ettől. A program nem tette volna lehetővé, hogy pártunk megvalósítsa azon politikai céljait, amelyek miatt létezik. Az sem igaz, hogy pártunk az SZSZP miatt nem lépett be a kormányba. Ha a kormány, illetve a kormánykoalíció legnagyobb pártja, az SZHP, kész lenne megfontolni a kormány programjának módosítását, akkor pártunk hajlandó lenne tárgyalni arról, hogy miben tudnánk hozzájárulni a jobb program megvalósításához – magyarázta Đurišić.

Az SZP frakcióvezetője szerint a miniszterek legtöbbjét le kellene váltani, mivel alkalmatlanok a rájuk bízott munka elvégzésére. A kormány átalakítására biztosan sor kerül, hiszen január 1-től a drágulás és a csökkenő bérek miatt az embereknek egyre kevesebb pénzük lesz, a kormány pedig, mivel elképzelése sincsen, hogy hogyan kellene jobbá tenni az életkörülményeket, szórakoztatásként ezt a témát fogja feltálalni, fejtette ki Đurišić.