2024. április 18., csütörtök

Heves vita után elfogadták a költségvetést

Maratoni vitát követően a Szerbiai Képviselőház csütörtök reggel elfogadta az idei évi költségvetés második módosítását, a következő évi köztársasági büdzsét, valamint annak kísérőtörvényeit. Az ülés ugyanolyan felhevült hangulatban zajlott, mint az egy nappal korábbi, amikor Zoran Živkovićot, az Új Párt elnökét eltávolították a parlament épületéből, mivel illetlen szavakkal illette Igor Bečićet, az ülés elnöklőjét. A szerdán kezdődő és csütörtök hajnalban végződő ülésen Dragan Šutanovac, a Demokrata Párt képviselője szintén Bečićet szidalmazta, mivel az korábban kikapcsolta Šutanovac mikrofonját. Ezt megelőzően a DP képviselője Twitter-profilján arra panaszkodott, hogy Bečić nem hagyta jóvá, hogy felolvassa pártjának egyik módosítási indítványát, mivel abban szó esik a költségvetési pénzekkel Koszovóban történő visszaélésekről. Később a parlament adminisztratív bizottsága Šutanovacot és Dejan Nikolićot, szintén a DP képviselőjét, fejenként 13,6 ezer dinárral büntette meg, Živkovićot pedig 34 ezer dinárral.

A következő évi költségvetésben a bevételeket 924,4 milliárd dinárban, a kiadásokat 1115,7 milliárd dinárban, a hiányt pedig 191,3 milliárd dinárban határozták meg. Adóbevétel címén 764,2 milliárd dinárra számítanak a költségvetésben, ebből az áfabevétel 399,4 milliárd dinárt tesz ki, a jövedéki adó címén befolyó összeg pedig 215,7 milliárd dinárt. Szociális védelemre 126,2 milliárd dinárt költene az állam, különböző állami támogatásokra 80,6 milliárd dinárt, a közbérekre 241,2 milliárd dinárt, a nagyberuházásokra pedig 49,2 milliárd dinárt.

A képviselők ugyanezen az ülésen a mezőgazdaság támogatásáról szóló törvény módosítását is elfogadták, amelynek mentén a jövőben területalapú támogatást a legfeljebb 20 hektárt megművelő gazdák kaphatnak.