2024. március 29., péntek
LABDARÚGÁS – NYERS ISTVÁN AKADÉMIA

Céltudatos fiatalok, remek munkamorál

Év végéhez közeledve nem árt néha áttekinteni, mi is történt a mögöttünk álló esztendőben, értékelni az elvégzett munkát. Mi is ezt tettük Volford Tiborral, a Tóthfaluban működő Nyers István Akadémia koordinátorával, UEFA A licences edzővel, aki az utóbbi egy évben történteket foglalta össze, valamint mesélt a Ferencvárossal kötött együttműködés részleteiről. Mivel nemrégiben jártak a tanítványaival a Ferencvárosnál és az OFK Beogradnál is, a két ország utánpótlásképzése közötti különbségekre is kitértünk.

Hogyan értékelné az akadémia idei évét?

– Nagyon sok változás történt idén. Megszüntettük a felnőttcsapatot, mert a Ferencvárossal történt szerződéskötés után az vált prioritássá, hogy utánpótláskorú játékosokat neveljünk ki a Fradinak. A kapcsolatunk lényege tehát, hogy a Nyers István Akadémia a Fradi utánpótlásbázisaként működik itt, Vajdaságban. Egy gyűjtőpontot szerettek volna az utánpótlásképzésükben, ahol vajdasági magyar fiatalok fejlődhetnek, akik közül meríthetnek. Elindítottunk egy ifjúsági, azaz U19-es korosztályt, mellette a kadét korcsoporttal is versenyzünk, illetve fiatalabbakkal is foglalkozunk.

Elégedett volt az idénybeli teljesítménnyel, csapatai az elvártak szerint szerepeltek?

– A körülményekhez képest mindenképpen elégedett vagyok az idénnyel. Az ifjúsági csapatunknak még van esélye az ifiligában a bajnoki címre, amit nagyon szeretnénk megkaparintani, mert cél, ha nem is egy, de legföljebb két éven belül a minőségi vajdasági ligába – az országos másodosztályba – való feljutás minden akadémiás generációval. Erre most reálisan megvan az esélye az ificsapatnak, a kadétnak nincs, mivel azt az együttest az átlagosnál jóval fiatalabbak alkotják, ennek ellenére nagyon szép eredményeket érnek el. Ami a legfontosabb, a játékosok hihetetlenül jó irányba fejlődnek, a Fradi által kiválasztott kilenc focista is jól mutatja az akadémián folyó munkának az erejét. A legfiatalabbjaink, az általános iskolásokból álló csapatunk jelenleg egy szabadkai futsalligában szerepel, amely nemrégiben kezdődött.

Nemrégiben jártak a Ferencvárosnál és az OFK Beogradnál is vendégségben. Mit látott, miben különbözik egymástól a két ország utánpótlásképzése?

– November végén és december elején két korosztályunkkal ellátogattunk a Ferencvároshoz. A népligeti edzőközpontban edzőmeccset is játszottunk, illetve az új Fradi-stadionban megnéztük a Kecskemét, majd a Pápa elleni magyar bajnoki mérkőzést. Óriási élmény volt a játékosainknak, és hatalmas motivációt jelentett a számukra. Az OFK Beogradnál a múlt héten jártunk, ami szintén egy remek kapcsolatépítési próbálkozás, mert Magyarország mellett itthon is szeretnénk minél többször igazán jó csapatokkal szemben megmérettetni magunkat. Az OFK-ról azt mindenképp érdemes tudni, hogy az egyik olyan klub Szerbiában, amely legtöbb lehetőséget ad a fiataljainak a felnőttcsapatban, ráadásul az egyik legjobb utánpótlásképzés folyik náluk. Ami a magyar és a szerb utánpótlás-nevelés közötti különbségeket illeti, az biztos, hogy Szerbiában jelenleg szegényesebbek a körülmények, mint Magyarországon. Egy időben a szerb futball ilyen téren is a magyar előtt járt, de a nagy anyagi ráfordítások után a magyar foci financiális téren sokkal a szerb előtt van. Magyarországon az akadémiai rendszer nagyon erős, igazából lassan az egész magyar utánpótlás erre a rendszerre épül, Szerbiában viszont a miénk az egyetlen labdarúgó-akadémia, amely mindenben megfelel az akadémiákra vonatkozó követelményrendszernek. Ez az egyedüli klub, ahol bentlakásos rendszerben élnek a futballisták, innen járnak iskolába, itt tanulnak, itt étkeznek, és itt is edzenek mindennap, mondhatjuk, hogy az egész életük a futball körül mozog. Hozzá kell tennem, hogy a futball mellett nagyon nagy hangsúlyt fektetünk az iskolára, a kötelező edzéseken túl mindennap van kötelező tanulóidő, mert úgy gondoljuk, hogy ez is szükséges ahhoz, hogy komoly embereket és futballistákat neveljünk. Nem panaszkodhatok, remek a munkához való hozzáállás, a munkamorál az akadémián.

Több korosztállyal is foglalkoznak, a legkisebbeket is tervezik bevenni a rendszerbe. Melyek azok a feladatok, amelyekkel indítani kell a gyermekek futballtanítását?

– Az rendkívül fontos, hogy egészen fiatal, 5-6 éves korukban vagy akár még korábban a gyerekek megkapják azokat a technikai alapokat, amelyekkel később majd tudnak érvényesülni az idősebb korosztályokban. Ilyenkor a labdának kell kapnia a főszerepet, az a cél, hogy a gyerekek a lehető legjobban megtanuljanak bánni a játékszerrel. Később, ahogy növekszenek, folyamatosan lehet beépíteni a specifikusabb feladatokat. De az a fő, hogy amikor ezek a fiatalok feljebb lépnének egy-egy szinttel, ne legyen az, hogy a technikai hiányosságaik miatt nem tudnak megfelelni a taktikai elvárásoknak a pályán. A fizikai felkészítésnek is fokozatosan, tervszerűen kell zajlania.

Mik a tervek a jövő évre?

– Annak ellenére, hogy a fiataljaink még nem játszhatnak profi versenysorozatban, igyekszünk komoly ellenfelekkel nemzetközi barátságos meccseket játszani rendszeresen. Tavasszal megmérkőzünk a Fradival, a közeljövőben utazunk Zalaegerszegbe, játszani fogunk a Vojvodinával és valószínűleg a dunaszerdahelyi DAC-cal is. Ezek mind első osztályú, profi csapatok, amelyekkel szemben az akadémisták megláthatják élesben is, hogy milyen profi szinten játszani, nagyon jó tanulási lehetőségek ezek az ifjú játékosoknak. Szeretnénk elindítani egy óvodásprogramot, amelyben óvodáskorú futballistákkal foglalkoznánk. Minden gyermeket szeretettel várunk, lesz táborunk a Ferencvárossal és a Coerver Coaching szervezettel közös szervezésben. Közben lesznek kiválasztók, úgynevezett próbajátékok az akadémián, ahová várjuk szeretettel azokat a futballistákat, akik szeretnék magukat megmérettetni, és igazi kiugrási lehetőségre vágynak. Ezzel is összefügg, hogy az akadémia létszámát megnöveljük, a mostani 45-50 főről kb. 80 főre a következő őszi idényre. Egyébként most ősszel a Ferencváros pályamunkásai elkészítették a fő pályánkat, ami átadásra is került. Most renováljuk az első edzőpályánkat, illetve folynak a munkálatok egy kapusok számára készülő pályán. Minél több nagyon komoly tehetséget szeretnénk eljuttatni a Ferencvárosba, illetve igyekszünk is olyan játékosokat felkeresni és idehozni, akikben tényleg van potenciál. Amikor a Fradi edzői, megfigyelői nálunk jártak az ősszel, akkor kilenc játékost választottak ki az akadémiáról, akik januárban mennek majd egy hosszabb, 7–10 napos próbajátékra. Az együttműködés januártól bővül, az akadémia edzői bekapcsolódnak majd a Fradi játékosmegfigyelői rendszerébe, a szerbiai régióért fogunk felelni. Nagyon sok tehetséges labdarúgó van ezen a területen, és ezt ők szeretnék kihasználni az akadémia közreműködésével.