2024. április 19., péntek

Hatvan újságírót öltek meg munkája során 2014-ben

Legalább hatvan újságírót öltek meg munkája során vagy foglalkozása miatt 2014-ben – derült ki az újságírók védelmére alakult nemzetközi bizottság (CPJ) kedden kiadott éves beszámolójából.

Az idén „szokatlanul magas” volt a megölt újságírók között a külföldi tudósítók aránya, akik a halálesetek nagyjából negyedét tették ki. Ugyanakkor a médiamunkások döntő többségét továbbra is hazájában fenyegeti leginkább a gyilkosság veszélye – írta jelentésében a New York-i székhelyű szervezet, amely 1992 óta közöl éves összesítéseket.

A legtöbb halálos áldozatot az idén is a szíriai polgárháború követelte, amelyben 2014-ben 17 újságíró halt meg.

Az oroszbarát szakadárok és ukrán kormányerők kelet-ukrajnai konfliktusában 2014-ben öt újságíró halt meg. A kelet-európai országban legutóbb 2001-ben végeztek egy riporterrel.

Az összesítés csak azokat a médiamunkásokat tartalmazza, akiknek halála a munkájukkal összefüggő „ellenséges cselekmény” következménye volt. A halálos áldozatok között nem csupán háborús tudósítók vannak, hanem olyanok is, akik rendőrségi visszaélések, politikai korrupció vagy szervezett bűnözés leleplezése miatt váltak megtorlás áldozataivá.

A szervezet egy másik jelentéséből az is kiderül, hogy világszerte 220 újságírót börtönöztek be tevékenységük miatt.