2024. április 20., szombat

Lehet a kkt elnökéből polgári jogvédő

Elsősorban káderkérdések, testületi tagok felmentése és kinevezése, valamint módosított munkatervek szerepeltek az óbecsei képviselő-testület tegnapi ülésén, valamint egy utca neve is megváltozik: Nebojša Dobrijević, a Szerb Köztársasági Hadsereg alezredes parancsnoka kezdeményezte és a kkt megszavazta, hogy Óbecsén utcát nevezzenek el az óbecsei Nagy Sándor őrnagyról, aki a NATO bombázások idején, 1999. április 4-én, egy kazettás bombatalálat miatt vesztette életét Koszovóban. Nevét Nagy Sándor őrnagyként ezentúl a Pionír utcának a villanyrendőrtől a Dimitrije Tucović utca felé, az utca végéig húzódó szakasza fogja viselni.

A képviselők megszavazták a könyvtár, a sportközpont, a Vodokanal Közvállalat, a Komunalac Közvállalat és az Építésügyi Igazgatóság 2014-es munkaterveinek a módosításait, valamint a biztonsági szolgáltatást nyújtó LINK FTO Kft. idei pénzügyi tervének negyedik módosításait. A helyi honatyák elfogadták Tamara Ivanišević alpolgármester lemondását, valamint Deli Csaba polgári jogvédői tisztségének december 30-ával való megszűnését is – Tamara Ivanišević a jövőben a törökbecsei közigazgatási hivatal vezetője lesz, Deli Csaba pedig nyugdíjba vonul.

A község polgári jogvédőjéről szóló határozat eddigi rendelkezése szerint polgári jogvédővé nem választható olyan személy, aki a megválasztását megelőző egy évben a kkt elnöke vagy alelnöke, polgármester vagy alpolgármester, községi tanácstag, a kkt titkára vagy a közigazgatási hivatal vezetője volt. Tegnap a képviselők úgy döntöttek: tekintettel más önkormányzatok, valamint a köztársaság és a tartományi polgári jogvédő megválasztásának a gyakorlatára, Óbecsén sem lesznek ezentúl követelmények ezek a korlátozások. Ezzel a határozattal elhárult az akadálya annak, hogy a közeljövőben Knézi Péter kkt-elnök tölthesse be ezt a tisztséget. Emlékeztetőül: Knézi decemberén elején a Magyar Szónak adott nyilatkozata szerint a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt megállapodása miatt az Óbecséért Polgári Csoport három (korábban VMSZ-es) tagját – Knézit, Galgó Ferenci Andrea oktatással, kultúrával és civil szervezetekkel megbízott tanácstagot és Acsai István helyi közösségekkel és vallási közösségekkel megbízott tanácstagot – menesztik posztjáról. Kényszerű távozásáért cserébe Vuk Radojević polgármester az ombudsmani tisztséget ajánlotta fel a kkt elnökének.