2024. április 19., péntek

Költségvetés – reális alapokon

A tartományi parlament elfogadta a jövő évi büdzsét – A képviselőház ülésének margóján ismét a hatalmi többség sorsával foglalkoztak a politikusok
A vajdasági kassza legnagyobb részét a köztársaságból átutalt és a tartomány által továbbirányított eszközök teszik ki (Fotók: Ótos András)

A vajdasági kassza legnagyobb részét a köztársaságból átutalt és a tartomány által továbbirányított eszközök teszik ki (Fotók: Ótos András)

A több mint harminc napirendi pont között a legfontosabbnak a jövő évi költségvetés elfogadása számított a Tartományi Képviselőház keddi ülésén. A hatalmi koalíció pártjai támogatták a javaslatot, az ellenzék pedig nem szavazott azzal a magyarázattal, hogy semmi újat vagy jobbat nem fog a tartomány polgárai számára hozni. A szavazás során hatvannyolc képviselő támogatta a javaslatot. A költségvetést a kormány programalapúnak nevezte, a titkárságok ugyanis meghatározott programtevékenységek, projektumok finanszírozása szerint osztották el a rendelkezésükre álló eszközöket. Ez az első olyan tartományi büdzsé egyébként, mely az eszközök elosztásakor a nemi egyenlőség feltételeinek a teljesítését is szem előtt tartotta, noha arra nem kötelezte semmilyen jogszabály sem. Téma volt, természetesen, a hatalmi koalíció sorsa is, főként Nenad Čanaknak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökének azon múlt heti bejelentése nyomán, hogy kezdeményezni kellene Pásztor István házelnök menesztését.

A költségvetés javaslatáról szólva Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár elmondta, a jövő évi büdzsé 62,47 milliárd dinárt tesz ki. A vajdasági kassza legnagyobb részét a köztársaságból átutalt és a tartomány által továbbirányított eszközök teszik ki, a pénz mintegy 54 százalékát, több mint 33 milliárd dinárt. Radoman kifejtette, hogy a bevétel legnagyobb része, mintegy 14,8 milliárd dinár a jövedelemadóból és a nyereségadóból származik. A költségvetési hiány 5,4 milliárd dinár, a titkár szerint azonban nincsen ok aggodalomra, a tartománynak ugyanis a rendelkezésére állnak az előző években ki nem használt pénzösszegek, ebből tudják majd fedezni a keletkező deficitet. A kiadások között jelentős tételt jelentenek a szubvenciók, melyek között a mezőgazdasági támogatások lesznek a legjelentősebbek.

PAJTIĆ: MINDEGYIK PARTNERÜNKRE SZÜKSÉGÜNK VAN

Dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő arra fektette az újságíróknak adott nyilatkozatában a hangsúlyt, hogy a költségvetés megteremtésénél annak fejlesztési kapacitásait tartotta a kormány mindenekelőtt szem előtt. A költségvetést átláthatónak és programalapúnak nevezte, ami nem mondható el szerinte a köztársasági büdzséről. Cáfolta a köztársasági kormányfő azon állítását, hogy a tartomány többet költ hivatali utakra, mint a köztársaság, Vajdaság ugyanis 109 millió dinárt Szerbia pedig 4,89 milliárdot fordít erre. Kifogásolta azt is, hogy amíg Vajdaság tartotta magát a kiadások 15 százalékos csökkentéséről szóló miniszteri ajánláshoz, addig a köztársasági kormány megsértette saját, erre vonatkozó ötletét. Mint mondta, a tartományi költségvetésnek nagy szerepe lesz abban, hogy növelje a vajdasági egészségügyi ellátás minőségét a pancsovai, nagybecskereki, szabadkai, zombori egészségügyi központok, a kamenicai kórházkomplexum 2-es blokkja fejlesztése révén. Infrastrukturális befektetéseket is terveznek. A koalíción belüli viszályról szólva úgy fogalmazott: partnereiknek a vajdasági fejlesztéseket lehetővé tevő programokra kellene fókuszálniuk, s félre kellene tenni a napi politikai acsarkodást. Arra a kérdésre, hogy hogyan szavazna egy Pásztor leváltását kezdeményező javaslat kapcsán, Pajtić kijelentette: a koalíció stabilitása a legfontosabb a beruházások idevonzása miatt, ennek szavatolásához pedig mindegyik partnerre szükség lenne. Nem akarta pontosan megmondani, igennel vagy nemmel szavazna, de kijelentette: igyekszem önöknek segíteni a válasz megértésében, nekünk az a feladatunk, hogy mindenkit magunk mellett tartsunk és ne engedjük meg, hogy egymást váltogassák le partnereink.

PÁSZTOR: VÉLEMÉNYE MINDENKINEK LEHET

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke kifejtette: a Vajdasági Magyar Szövetség támogatja a büdzsé elfogadását, nem azért, mert az teljesen ideális, hanem azért, mert jelen esetben ez a legvalósághűbb megoldás. Ahogy megjegyezte, a második alternatíva egyedül az lenne, ha nem lenne tartományi költségvetés, amely azt jelentené, hogy a bérek és az adminisztrációk költségeinek kifizetése mellett a tartomány semmi másra nem lenne képes pénzt elkülöníteni, ez pedig semmi hasznot sem hozna. A kialakult politikai helyzettel kapcsolatosan a képviselőház elnöke elmondta, úgy véli, hogy az elmúlt pár hónap történései a helyi „politikai turbofolk” része, spekulációk. Mint mondta, a leváltására irányuló követelésekre az illetékesek megkapták a lehetőséget, viszont nem sikerült akkora támogatottságot szerezniük, hogy az napirendre is kerüljön. Ahogy Pásztor elmondta, nem tudja, hogy azért nem sikerült-e elég aláírást összegyűjteni, mert maguk az ötletgazdák sem támogatták, vagy a képviselők nem mutattak rá hajlandóságot. A VMSZ és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga kapcsolata mentén Pásztor elmondta, hogy a két tömörülés az utóbbi időben pártközi szinten nem kommunikál.

– Amennyiben abbahagyják állandó politikai támadásaikat, a nekünk szánt övön aluli ütéseiket, lehetőség nyílhat arra, hogy leüljünk, és rendezzük a problémákat – magyarázta a képviselőház elnöke.

Pásztor azt is elmondta, hogy amennyiben a VSZL a következő tartományi gyűlésre összeszedne elegendő aláírást az ő leváltására, részt venne az idevágó politikai diskurzusban, kifejtené róla a véleményét, a képviselők pedig majd saját belátásuk szerint szavaznának.

Arra a kérdésre, hogy hogyan értékeli Bojan Pajtić tartományi kormányfő legutóbbi nyilatkozatát, miszerint a VMSZ és a haladók egyetlen közös tervet sem valósítottak meg, Pásztor elmondta, hogy erről legobjektívebben csakis az illetékes felek tudnak nyilatkozni, de Pajtićnak természetesen jogában áll véleményt formálnia, mint bárki másnak.

A költségvetés támogatásának egyéb okairól Újhelyi Ákos VMSZ-képviselő számolt be. Mint mondta, voltaképpen a köztársasági büdzsé leképezéséről van szó, s az egyedüli reális költségvetési javaslatnak számít. Nem tartalmaz az alkotmány által előírt minden elemet, de ez számít most az ideiglenes pénzelés elkerülését szolgáló megoldásnak. Két fontos projektum támogatását is tartalmazza, tette hozzá, az újvidéki Európa Kollégium befejezését 135 millió dinár értékben és a szabadkai Népszínház felújításának folytatását 240 millió dinár értékben.

MIROVIĆ: PÁSZTOR A FELELŐS

A Szerb Haladó Párt költségvetés-ellenes nézetét Igor Mirović ismertette az újságírókkal a parlament épülete előtt – be ugyanis őt sem engedték, ahogyan Vojislav Šešeljt, a Szerb Radikális Párt elnökét sem, aki ugyancsak „utcai sajtótájékoztatót” tartott. Mirović azt mondta, nem is kérte, hogy belépjen, mégis arról tájékoztatták telefonon, hogy nem jöhet be. Szerinte ez a haladó párttól való félelem jele a tartományban. Két dolgot állapított meg: a költségvetés elfogadhatatlan, Pajtić pedig meg fog bukni. Arra a kérdésre, hogy a liga és a VMSZ közötti ellentéteket ki tudja-e használni az SZHP a magyar párt maga mellé állítására a tartomány szintjén is, Mirović azt válaszolta: nincs az említett két párt között semmilyen vita sem, csak látszatellentétek, színjátékok ezek. A három vajdasági hatalmi párt, mint mondta, egyazon politikai gépezet részét képezi, mely „folyamatosan szégyeníti Vajdaságot és a polgárok támogatása nélkül kormányoz”. Ezek a civakodások csak azt támasztják alá, hogy alapvető moralitással sem rendelkeznek, tette hozzá, s a jelenlegi helyzet kialakulásáért, mint mondta, nagy felelősség terheli a VMSZ-t, annak elnökét, a házelnököt pedig talán a legnagyobb felelősség, mivel semmit sem tesz a változás érdekében, pedig megtehetné. – Pásztort számtalanszor felszólítottuk már arra, hogy lépjen, de a privilégiumok szemmel láthatóan fontosabban az elveknél – értékelte Mirović, majd hozzátette, hogy mindez nem fog kihatni a haladók és a VMSZ köztársasági együttműködésére, mert az egy stratégiai koalíció, melyben a VMSZ-re a legnagyobb kisebbségi közösség képviselőjeként tekintenek.

ŠEŠELJ: MINDKÉT KORMÁNYT LE KELL VÁLTANI

Vojislav Šešelj, az SZRP elnöke hivatalosan is kérelmezte bebocsátását a vajdasági parlamentbe, kérelmét azonban visszautasították.

– Úgy gondolom, hogy Šešeljnek nincs helye ebben az épületben. Elég kellemetlenséget okozott Vajdaság polgárainak az elmúlt huszonöt évben. Ugyanilyen hosszú ideje beszél arról, hogy a tartományt meg kell fosztani jogaitól, emiatt Šešelj, a kilencvenes évek apokalipszisének egyik lovasa nem vehetett részt a gyűlésen – mondta a döntéssel kapcsolatban Pásztor István.

Šešelj így szintén az épület előtt szólt az újságírókhoz. Büszkén számolt be róla, hogy egyetlen radikális képviselő sem vett részt a költségvetés megszavazásán, ami azért fontos, mert szerinte a költségvetések mindig vízválasztóként szolgálnak a kormány és az ellenzék elkülönítésére. A tartományi kormánynak szerinte nincs legitimitása, mert nem élvezi a polgárok támogatását, másrészt pedig alkotmányellenes választások alapján alakult meg, s ezt a választási módszert azóta módosították már Vajdaságban. Pásztorral kapcsolatban kifejtette, hogy annak ellenére, hogy elutasította az ülésen való részvételét, nincs rossz véleménnyel róla. Szerinte amióta Pásztor került a VMSZ élére, azóta a szóban forgó párt racionális politikát folytat, amely tiszteli Szerbiát és a szerb pártokat, míg a VMSZ előző elnökei szakadár, szerbellenes politikát folytattak. A radikális pártvezér végül megjegyezte, hogy nemcsak a tartományi, a köztársasági hatalmat is mielőbb meneszteni kell.

Nyitókép: A vajdasági kassza legnagyobb részét a köztársaságból átutalt és a tartomány által továbbirányított eszközök teszik ki (Fotók: Ótos András)