2024. április 24., szerda

Ünnep előtti vagdalkozások a parlamentben

Igor Bečić parlamenti alelnök kizárta hétfőn az ülésről Zoran Živkovićot

– Marha! – szakította félbe hétfő este Igor Bečić parlamenti alelnököt Zoran Živković, az Új Párt elnöke. Sértegetések, ordítozás, fenyegetődzések, szabálysértések és kizárások jellemezték a Szerbiai Képviselőház hétfő éjjeli ülését, amelyen az idei évi költségvetés második módosítási javaslatáról, a következő évi állami büdzsé javaslatáról, valamint az azt kiegészítő törvényjavaslatokról kezdtek el vitázni a képviselők. A 16 órán át tartó parlamenti ülés hajnali kettőkor ért véget.

A heves indulatokat Aleksandar Vučić szerb kormányfő azon felszólalása váltotta ki, amelyben arról beszélt, hogy Szerbia nem tud kilábalni a bajból a reformok végrehajtása nélkül, valamint, hogy a pénzügyi intézkedések már most is eredményekkel szolgálnak, ugyanis gazdasági fellendülést lehet megfigyelni.

– A reformok után nem lesz több bér- és nyugdíjcsökkentés, a jövőben a polgárokat már csak jobblét várja majd – mondta a kormányfő, mialatt Dragan Šutanovac és Borislav Stefanović, a Demokrata Párt két képviselője többször is ordítozva kísérelte meg félbeszakítani felszólalását, amelyre végül Vučić így reagált: – Ha önök maradtak volna hatalmon, akkor ma bérek, fizetések, sőt Szerbia sem lenne. Nagyon is jól tudom, mennyire gyávák önök, hiszen egyetlen egy intézkedést sem mertek meghozni, amely bár szigorú lett volna, de mégis a nép hasznára vált volna. Soha sem tudták ezt megtenni Šutanovac úr, ön kiabál és fenyegetőzik?!

A DP képviselői a kormányfő felszólalása közben hevesen gesztikuláltak és mutogattak, amely után Igor Bečić ülésvezető elnök két figyelmeztetést osztott ki Šutanovacnak és egyet Stefanovićnak.

– Önnel ellentétben, Stefanović úr, úgy gondolom, rendelkezem bizonyos személyes vonásokkal. Jómagam ugyanis szégyellnék hat százalékos támogatással megjelenni, és mindenáron megtartani a hatalmat – utalt Vučić a tartományi parlamentre.

A kormányfő felszólalására a DP parlamenti frakcióvezetője válaszolt.

– Vučić úr, ön ma mérhetetlen idegességet, mérget, együgyűséget és neveletlenséget mutatott. Olyan helyzetet teremt, amelyben politikai harcot folytathat az ellenzék megsemmisítése érdekében. Senki sem fenyegette meg önt. Egyetlenegy kormányfő sem beszélt még így a parlamenti képviselőivel és ezért a polgároknak tartozik bocsánatkéréssel, nem pedig nekünk – válaszolta Borislav Stefanović.

Az indulatok tovább fokozódtak: Zoran Živković, az ÚP elnöke került összetűzésbe Igor Bečić parlamenti alelnökkel, aki többszöri figyelmeztetés után végül azzal az indokkal vette el a szót az Új Párt képviselőjétől, hogy közönséges viselkedésével és fenyegetéseivel nem érdemel viszontválaszt.

– Marha! – kiáltott fel ekkor Živković, mire a parlament elnöke kizárta őt az ülésről és felkérte a biztonsági őröket, hogy kísérjék ki az ÚP képviselőjét a teremből.

– Živković úr megkapja a harmadik figyelmeztetést. Živković úr, kérem távozzon az ülésről! – mondta Bečić.

Az ÚP elnöke az ülés után az újságíróknak elpanaszolta, hogy semmi olyant sem tett, amely ellentétes lett volna a parlamentáris élettel. Hozzátette, hogy többször megpróbált válaszolni a kormányfő ellene intézet vádjaira, de „az elnöklő jegykezelő” azt mondta rá, hogy „úgy viselkedik, mintha a kocsmában lenne”.

Az ÚP elnöke kedden már sokkal árnyaltabban fogalmazott, kijelentve, hogy nem Igor Bečićnek szánta a „marha” jelzőt, hanem a Szerbiai Képviselőházban történteket jellemezte a lehető legenyhébben és legpontosabban.