2024. április 23., kedd

Kitolódik az árvízkárosultak házainak építési határideje

A májusi árvizek során ház nélkül maradt családok 85 százaléka az év végéig beköltözhet az új épületekbe, jelentette be hétfőn Marko Blagojević, az árvíz okozta károk elhárításával és az újjáépítéssel megbízott kormányiroda vezetője. Hozzátette, azok az árvízkárosult családok, amelyek az idén nem kapnak új házat, a jövő év első napjaiban kapják meg.

– Akik tovább várnak, azok sokkal jobban felépített és felszerelt házhoz jutnak. Ezen családok türelme mindenképpen meg fog térülni – mondta Blagojević.

Hozzátette, hogy a következő napokban több mint 10 ház építése fejeződik majd be az érintett községekben. Mint megjegyezte, úgy tűnik, hogy sikerül majd szert tenni arra a támogatásra, amelyből megkötnék az új házakra a természeti csapások elleni biztosítást. A biztosítás ára a házaktól függően 30–60 euró lenne évente.

A szerb kormány szerződést kötött négy záporpatak árvízvédelmi töltésének megépítésére. A patakok Mali Zvornik és Krupanj települések közelében találhatóak. A munkálatok értéke másfél millió dinár. Blagojević szerint összesen 20 ilyen patak szanálását kell elvégezni.

– Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megelőzés. Ha ezek a töltések májusban léteztek volna, akkor sokkal kisebb lett volna az árvízkár – szögezte le az árvíz okozta károk elhárításával és az újjáépítéssel megbízott kormányiroda vezetője.

Rade Grujić, Krupanj község elnöke a szerződés aláírásakor kijelentette, hogy a töltések a település számára a megváltást jelentik. A szerződés szerint a munkálatokat a Szerbia Vizei közvállalat felügyeli, a medrek karbantartása pedig az érintett községek kötelezettsége lesz.