2024. április 25., csütörtök

Reszkessetek betörők, Bud Spencer és Donald kacsa!

Ünnepek a tévé előtt

Karácsonykor négy dolog biztos az ember életében: az ajándékozás, a mézes pálinka, a karácsonyi ételek, és hogy valamelyik kereskedelmi televízió műsorának programjában ott szerepelnek a sokadszorra is bemutatott Bud Spencer-filmek, illetve levetítik a Reszkessetek betörők sorozat valamelyik epizódját is. Erre akár mérget is vehet az ember. A vagány, szőke lurkó, Kevin MacAllister karácsonyi kalandjait bemutató film forgatókönyvét szerintem már fejből tudják a kereskedelmi tévéken szocializálódott magyarok, ugyanis a kilencvenes évek közepe óta talán egy évben, tavaly kellett meglennünk nélküle, az idén viszont, az Erő helyreállítása érdekében, mind a három részét levetítik a vígjátéknak.

Valami oknál fogva a magyar tévénézők körében hasonló népszerűségnek örvendenek a Bud Spencer és Terence Hill főállású pofonmesterek úgyszintén „agyonranézett” filmjei is. Kettejüket egyszerűen lehetetlen levakarni a képernyőről, az embernek pedig már akaratlanul hiányérzete támad, amikor valami csoda folytán kimaradnak az ünnepi műsorsémából.

A legszomorúbb az egészben, hogy függetlenül attól, hogy hanyadszorra adják le ezeket a filmeket, a kereskedelmi televíziók nézettségi mutatói az egekbe szöknek. Két évvel előtti adatok szerint a Reszkessetek betörők ideje alatt mintegy kétmillióan kapcsoltak át a filmet sugárzó televíziós csatornára, s le merem fogadni, hogy az idén is nézettségi rekordot dönt majd a bugyuta családi vígjáték, ahogyan a pofonmesterek főszereplésével készült valamelyik olasz tucatfilmre is nagyjából ennyien ülnek majd le a befalt bejglitől „bepunnyadva”.

Valamelyest talán szerencsésebb a helyzet a svédeknél, náluk ugyanis a közszolgálati tévé 1959 óta minden egyes december 24-én, délután három órától leadja a Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul (Donald kacsa és barátai boldog karácsonyt kívánnak) című Disney-rajzfilmválogatást, ami egyfajta kötelező családi program. Ennek a nézettsége 3,5–4 millióra tehető az egyébként 9,6 millió lakost számláló országban.

A szentestén Európa más országaiban sem sokkal változatosabb a televíziós kínálat, ugyanis a televíziós szakik szerint ilyenkor nem éri meg új műsorokkal kockáztatni, hanem sokkal jobb eredményt lehet elérni a megbízható, újrahasznosított műsorsémával. A tévénézők aránya azonban jóval alacsonyabb, mint a magyar nyelvterületen. Legtöbben ugyanis ilyenkor, az ünnepi vacsorát elfogyasztva, a városok terein, szórakozóhelyein ünnepelnek a varázsdoboz bámulása helyett.