2024. április 24., szerda

Kelebia történelmet írt

Felcsendült az orgona a Divisio Apostolorum római katolikus templomban

Advent negyedik vasárnapjára befejeződött a kelebiai Divisio Apostolorum római katolikus templom orgonájának a restaurálása, a vasárnap délelőtti szentmisénhetven év után először csendülhetettfel a kerényi orgona.Paskó Csaba plébános elmondta, Kelebia történelmet ír, hetven év után Isten dicsőségére újra kísérheti a kerényi orgona a szertartást.

A kelebiai templomban található, immár restaurált orgonát Franz Lindauer 1938-ban építette Kerényben. A hangszeren a II. világháború végéig játszottak a bácskai településen. Miután a svábokat elűzték a településről, az orgona elnémult. Kerénybe telepesek költöztek, a pravoszláv egyháznak pedig nem volt szüksége a hangszerre. Az orgona 2011-ben Kelebiára került, a hangszer restaurálása ez év szeptemberében kezdődött meg, a felújítás költségeit a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél nyert pályázatból fedezték.
A kelebiai plébános megköszönte a lelkiismeretes munkáját az orgona felújításán dolgozó három orgonaépítőnek, akik napi 17-18 órát ténykedtek azért, hogy az orgona újra megszólalhasson a karácsonyi ünnepekre. A magyar, szerb és német nyelvű szentmisén a nagyszámú hívő mellett megjelent a németországi kerényiek delegációja is.
Az advent utolsó vasárnapján tartott szentmise végén felszentelték a templom hét új vitrázsát. Délután orgonakollaudációra és ünnepi hangversenyre került sor a templomban. Egyebek mellett felcsendült Händel Tűzijátékzenéje is 5 fúvósra és orgonára.