2024. április 26., péntek

Terítéken a Press Szó és a magyar média

Szerda este a vajdasági kötődésű, közelmúltban elrajtolt Press Szó internetes magazin készítői voltak a zentai Zen kávézóban a Nyitott fórum közéleti vitasorozat harmadik estjének a vendégei. Az esten Tőke Jánosnak, a Magyar Szó sportszerkesztőjének kérdéseire válaszolva Csillik Blanka, Kiss Anita és Laskovity J. Ervin mutatták be az olvasók körében mind népszerűbb online médiumot, és a beszélgetés során felmerült több, a vajdasági magyar média helyzetével kapcsolatos kérdés is.

A Press Szó létrejöttekor a magazin alapítói a tehetségkutatást tűzték ki céljukként, hogy ezzel is egy olyan teret biztosítsanak a fiatal tehetségek számára, amely köré tömörülhetnek, s így összefogva érvényesíteni tudják az elképzeléseiket. Mint ahogyan elmondták, a magazin lényegében az Árok Ferenc, a Magyar Szó jegyzetírója támogatásával 2009-ben a Képes Ifjúság oldalain elindított Árok-projektből nőtte ki magát, amelynek elsődleges célja úgyszintén a vajdasági magyar tehetségek felfedezése és felkarolása volt. A Csillik Blanka és Laskovity J. Ervin által létrehozott portál a maga nemében Szerbiában és Magyarországon is egyedülálló, de Európában is egyike azon kevés portáloknak, amelyek nem közölnek napi híreket, hanem kizárólag eredeti magazintartalmat állítanak elő, ezenkívül hiánypótló tevékenységet folytatnak azzal, hogy a menni vagy maradni? tematikát sajátos szemszögből megközelítve kapcsolatot igyekeznek tartani az elvándorlókkal, nem utolsósorban számot adnak a messzi idegenben kifejtett tevékenységükről, visszacsatolást képezve az elszármazottak és az itthon maradtak között. Mint ahogyan elmondták: a szövegek egyedi hangulatának köszönhetően ezek az írások igen népszerűek a magazin olvasói körében.

A beszélgetés második részében a vajdasági magyar média helyzetét vitatták meg a vendégek, ami kapcsán a fórum közönsége is elmondhatta véleményét. A vita során napirendre került a vajdasági magyar médiumok privatizációjának a problematikája is, többek között elhangzott, hogy ennek a kistérségi médiumok lennének a legnagyobb vesztesei, ugyanakkor felmerült az is, hogy elektronikus és nyomtatott sajtóorgánumaink színvonalának valószínűleg jót tenne a versenyhelyzet kialakulása, illetve az, ha a lojalitás helyett a szakmai felkészültség lenne a meghatározó a médiumokban dolgozók munkájában.