2024. április 19., péntek

Az olcsó benzinár csak átmeneti

Szerbiában jelenleg régiós szinten is kedvezőnek mondható az üzemanyag ára, de a szakértők arra figyelmeztetnek, ez a helyzet nem tartható sokáig

További két dinárral csökkentette pénteken a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) az üzemanyag literenkénti árát. Ez a NIS nyolcadik árcsökkentése ebben a hónapban, amelyből a gázszármazékok sem maradtak ki, ugyanis az autó- és a palackozott gáz ára is csökkent (az utóbbi jelenleg 1,5 dinárral kilogrammonként).

Az üzemanyag-származékok kiskereskedelmi ára más töltőhálózatok esetében is csökkenő tendenciát mutatott decemberben. A NIS Petrol és a Gasprom állomásain az E BMB 95 és E BMB 98 üzemanyag-típusok ára november elején kezdett csökkenni, ma pedig csaknem 18 dinárral kevesebbe kerül literenként, mint korábban. A gázolajat illetően ez az árcsökkenés 12 dinárt jelent literenként, az autógáz esetében pedig 11,5 dinárt. A NIS alig egy hónap alatt 17 dinárral csökkentette a palackozott gáz kilogrammonkénti árát.

A szóban forgó árcsökkentési sorozat tükrében a Szerbiai Kőolajipar Vállalatok Egyesülete (UNKS) kiadott egy közleményt, ebben arra hívja fel a figyelmet, hogy a régióban Szerbia a benzin árát illetően a legkedvezőbb országok közé tartozik, a gázolaj árát illetően a legdrágább államok egyike.

Mint a közleményből kiderül, a benzin ára eddig átlagosan 11,09 dinárt csökkent literenként, a dízel és az autógáz viszont 7,84, illetve 6,63 dinárral olcsóbb.

Annak ellenére, hogy az UNKS szerint a régióban igen kedvezőek az árak, Szerbia mégis jóformán a lista alsó részlegében kap helyet, hiszen Bosznia-Hercegovina, Magyarország és Macedónia is olcsóbban értékesíti a benzint kiskereskedelmi áron. Euróban kifejezve az országban átlagosan 1,124 euró.

Ezzel szemben, a naftaszármazékok ára az országban átlagosan 1,202 euró literenként, ez átlag feletti ár. Csupán Romániában és Szlovéniában drágábbak az említett üzemanyagok, literenként öt eurócenttel.

A kőolajvállalatok egyesületének szakemberei szerint a kedvező benzinárak, illetve az áresések nem fognak sokáig tartani, egyesek szerint gyors ütemű áremelkedés fogja követni a jelenlegi tendenciát (előrejelzések szerint a kőolaj világpiaci ára elérheti a 115 dollárt is hordónként, mint az év közepén).

„A jelenlegi, valószínűtlenül alacsony árak miatt csökken a kínálat, amelyről tudvalevő, hogy ilyen esetekben elkerülhetetlen az áremelkedés” – áll a közleményben.

Az UNKS egyébként hetente ad ki ilyen közleményt, amelyet az érintett országok (Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Bulgária, Crna Gora, Görögország, Horvátország, Macedónia, Románia, Szlovénia és Szlovákia nemzeti bankjainak euró-középárfolyamát veszi alapul).

Szerbiában az üzemanyag átlagárát egyébként az országban működő hét meghatározó töltőállomás kiskereskedelmi árainak összevetésével mutatják ki.