2024. március 19., kedd

„Több versenyzővel olcsóbb lehet a víz”

Aleksandar Đekić szerint ha az észrevételei alapján módosítják a ivóvízre kiírt közbeszerzési pályázatot, az eljárást le lehetett volna folytatni

A Köztársasági Fogyasztóvédelmi Bizottság végzése nyomán megsemmisítették Nagybecskereken az ivóvíz biztosítására kiírt közbeszerzési pályázatot, és Čedomir Janjić polgármester bejelentése szerint az új tendert ma teszik közzé. Szerdai sajtótájékoztatóján a polgármester a többi között azt állította: a szeptemberben kiírt közbeszerzési pályázatot a bizottság marginális hibák miatt semmisítette meg, és az ügy hátterében politikai játék áll.

A pályázat megsemmisítését eredményező panaszt az óbecsei Aleksandar Đekić nyújtotta be, aki érdeklődésünkre kijelentette: nem marginális, hanem komoly hibákat vétett a pályázatkiíró, amit a 15 oldalas fogyasztóvédelmi bizottsági dokumentum is alátámaszt.

– Elképesztően sok komoly mulasztást követtek el a közbeszerzési kiírásban: a beszerzési értékben, a szerződésben, a garanciavállalásban és más helyeken is súlyos hibákat vétettek. Ha a nagybecskereki Vodovod figyelembe veszi a korábbi észrevételeimet, és ennek megfelelően módosítja a pályázati dokumentációt, nem kellett volna megsemmisíteni a tenderkiírást, és nem húzódott volna el az eljárás. A nagybecskerekiek eddig azért tiltakoztak, mert nincs egészséges ivóvizük, de ha az illetékesek ilyen felelőtlenül akarják megoldani ezt a kérdést, pár éven belül azért vonulhatnak majd utcára, mert borzasztó drága lesz a vizük. Itt egy harmincmillió eurós szerződésről van szó, és ha több pályázó versenyez, jobban le lehet törni az árakat – állítja Đekić.

Đekić elmondása szerint miután a Vodovod igazgatója, Goran Tajdić törvénysértő módon nyilvánosságra hozta a nevét, telefonos zaklatásnak és nyomásgyakorlásnak volt kitéve, amiről tájékoztatta a hatóságokat, a Köztársasági Fogyasztóvédelmi Bizottságtól pedig azt kérte: a törvényszegés miatt saját hatáskörükben kezdeményezzenek szabálysértési eljárást az igazgató ellen.

Đekić egyébként annak az Óbecsei Ifjúsági Szervezetnek az elnöke, amely évek óta behatóan foglalkozik a közpénzek költésének az ellenőrzésével, de a szóban forgó panaszt Đekić magánszemélyként, két olyan európai cég megbízásából emelte, amelyek közösen kívánnak részt venni a nagybecskereki ivóvíztenderen. Đekić cáfolta azt, hogy politikai háttere lenne az általa benyújtott panasznak, szerinte az ezt állító politikusok ezzel a rágalommal szeretnének kibújni a saját felelősségük alól.