2024. április 25., csütörtök

Lebontanák a „büdös” házakat

A Szerbiai Építési Igazgatóság (SZÉI) év végi határidővel kéri az úgynevezett büdös lakótömbök lakástulajdonosainak döntését, hogy mi legyen a sorsa az épületeknek. Az aktuális megoldási javaslat az, hogy felbontják a tulajdonosokkal az adásvételi szerződést, megtérítik az ezzel járó költségeiket, a SZÉI pedig ezt követően megkezdené az épületek teljes szanálását. Szakzsargonban a teljes szanálás azt jelenti, hogy lebontják az épületeket, ezt követően pedig újjáépítik azokat. A munkálatok befejezéséig a lakók a SZÉI tulajdonában álló lakásokba költözhetnének be. Ehhez minden egyes lakó belegyezésére szükség lenne, hiszen a szanálás minden lakást érintene. A munkálatok befejezésééig a SZÉI nemcsak a lakók lakásbérlési költségeit állná, hanem rezsiköltségeiket is.

A Vinča Intézet által kidolgozott tudományos módszerrel a gond az épületek lebontása nélkül is megoldható lenne, ezt a megoldást azonban korábban már elutasították a lakók.

Az újonnan épített, 2014 január elején átadott lakótömbök lakói az idén nyáron tettek panaszt, amiért lakásukban elviselhetetlen bűz terjeng. Mint az kiderült, a bűzt fenol okozza. A szakértők szerint ebben az esetben valószínűleg a betonzsalu-leválasztó folyadék okozta a fenollal való szennyezést. Az Ekosekund vállalat forgalmazta betonzsalu-leválasztó folyadékot, amely feltehetőleg a mérgezést okozta, átmenetileg kivonták a forgalomból, később azonban ismét engedélyezték forgalmazását. A SZÉI ismeretlen tettesek ellen tett bűnvádi feljelentést, eljárás mindeddig azonban senki ellen nem indult.