2024. április 19., péntek

Ötéves a nagybecskereki biztonságos ház

Megalapítása óta (2009) a nagybecskereki biztonságos házban 397 személy, köztük 197 gyerek kapott ideiglenes elhelyezést. Ez arról tanúskodik, hogy a családon belüli erőszak leggyakoribb szenvedői, a nők mellett, a legkisebbek.

A családon belüli erőszak elkövetői a férjek vagy élettársak, bár a gyakorlatban olyan esetek is vannak, amikor az anya a felnőtt gyerekének rossz bánásmódja miatt kér oltalmat. Egyes kimutatások szerint a családon belüli erőszak szempontjából tartományi szinten Nagybecskerek az élen jár. Ez nem azt jelenti, hogy mostanában megszaporodott az efféle cselekedet, hanem, hogy a sértettek már mernek beszélni róla.

A nagybecskereki biztonságos ház működtetésére a városi költségvetésből az idén négymillió dinárt biztosítottak, a családi erőszakot elszenvedő gyerekeknek pedig ingyenes ellátást biztosítanak az iskoláskor előtti intézményben.

A nagybecskereki biztonságos házat a B92 humanitárius alapjának, a tartománynak és a helyi önkormányzatnak az együttműködésével hozták létre és az öt közép-bánáti község területét fedi. A 300 négyzetméteres épületben egyszerre mintegy húsz asszony és gyerek számára biztosítanak szállást.