2024. április 20., szombat

„A szerb–kínai barátság tartós emlékműve”

A Pupin híd 30 kilométerrel lerövidíti a Zimonyból Borcsába vezető utat

Aleksandar Vučić szerb és Li Ko-csiang kínai miniszterelnökök csütörtökön délelőtt megnyitották a Zimonyt Borcsával összekötő Pupin hidat, amely 1,5 kilométer hosszú, 29,1 méter széles és 22,8 méter magasan íveli át a Dunát. A hídon összesen hat közúti sáv fut. Az 1935-ben megnyitott Pancsovai hidat követően ez a második híd, amely Belgrádban átíveli a Dunát. Ez az első jelentősebb kínai beruházás Szerbiában.

A hidat a környező közutakkal összekötő utak jelenleg 8,5 kilométer hosszúságúak, később pedig nagyjából 20 kilométert tesznek majd ki. Ha elkészül az összes bekötőút, akkor a hidat a nagybecskereki útról is el lehet majd érni, ez pedig azt jelenti, hogy a teherforgalom kikerül a főváros központjából.

A projektum 260 millió dollár értékű. Ennek 85 százalékát az Eximbank biztosította hitel formájában, a fennmaradó összeget pedig a köztársasági és a belgrádi városi költségvetésekből különítették el. A hídnak köszönhetően 30 kilométerrel lerövidült a Zimonyból Borcsába vezető út.

Vučić szavai szerint a Pupin híd ünnepélyes megnyitása jelentősebb mindennél, amit kínai kollégájával az elmúlt néhány napban elvégeztek. A projektum a tetteket és nem az üres szavakat méltatja, fogalmazott Vučić, mondván: az építmény a szerb–kínai barátság tartós emlékműve.

– Ez a híd csak a kezdet, nem állunk meg, fáradhatatlanul dolgozunk a jövőben is. 2016-ban és 2017-ben több hidat és autópályát fejezünk be, mint bármelyik másik európai ország. Ezeknek a projektumoknak nagy részét Szerbia Kínával közösen valósítja meg. A Pupin híd nemcsak egy építmény, hanem az összekötésre és összekovácsolásra irányuló emberi igyekezet szimbóluma – taglalta Vučić.

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök a Pupin híd ünnepélyes megnyitóján köszönetet mondott a projektum elkezdéséért az előző összetételű kormánynak és belgrádi városvezetőségnek, valamint Dragan Đilasnak, Belgrád volt polgármesterének, aki részt vett a csütörtöki rendezvényen. Mint azt Vučić megjegyezte, olyan országot szeretne építeni, amelyben az emberek tiszteletben tartják a sajátjuktól eltérő véleményt, és amelyben a különböző összetételű kormányokat összeköti az emberek jólétének megteremtésére irányuló igyekezet.

A folytatásban felszólaló Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a Szerbia és Kína közötti együttműködést méltatta. Megerősítette, hogy a felek a jövőben újabb infrastrukturális projektumok megvalósításán dolgoznak majd együtt. A híd építkezési munkálatain szerbiai és kínai munkások is dolgoztak, közölte Ko-csiang, a folytatásban pedig kitért a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújítási munkálataira, amelyeket 2017 első felében terveznek befejezni. Ez és az egyéb majdani infrastrukturális projektumok egytől egyig összhangban állnak majd az Európai Unió előírásaival és mércéivel.

A kínai miniszterelnök megismételte meglátását, hogy jó választás volt Belgrádban megtartani a harmadik Kína–Közép-Kelet-Európa-csúcstalálkozót. Szerbiának mind nagyobb szerepe lesz a Kína és a közép-kelet-európai országok közötti együttműködésben, emelte ki Ko-csiang, aki egyetért Vučićtyal, hogy a Pupin híd a barátság hídja, amely a szerb és a kínai nép közötti barátságot szimbolizálja.