2024. április 25., csütörtök

Teljes munkabeszüntetés a tanügyben

December 22-re teljes munkabeszüntetést jelentett be a négy reprezentatív oktatási szakszervezet. Ugyanakkor tiltakozó gyűlést szerveznek a kormány épülete előtt.

Ha a szakszervezetek és a kormány képviselői közötti tárgyalások nem járnak eredménnyel, nem zárják le az osztályzatokat, vagyis nem fejezik be az első félévet, illetve nem kezdik meg a másodikat.

A szakszervezeti vezetők úgy vélik, a kormány nem veszi őket eléggé komolyan, ezért radikalizálják a tiltakozást.

Mint ismeretes, a tanügyisek azt követelik, hogy a fizetési osztályok bevezetéséig rájuk ne vonatkozzon a novemberi bérek kifizetésétől életbe lépett 10 százalékos bércsökkentés a közszférában, mielőbb vezessék be a fizetési osztályokat a teljes közszférában, alkossák meg az új kollektív szerződés meghozását lehetővé tevő törvényt.

A Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete (NSPRV) nem ért egyet a sztrájkkövetelések mindegyikével, csupán a kollektív szerződésre és a bérelszámolás terén a fizetési osztályokra vonatkozókkal. Prof. Hadži Zdravko M. Kovač főtitkár szerint a sztrájkban részt vevő szakszervezeteknek nem céljuk a maguk kitűzte követelések megvalósítása, hanem maga a sztrájk a céljuk, ahelyett hogy azt az érdekérvényesítés eszközeként kezelnék. A NSPRV úgy tartja, hogy az illetékes minisztérium bejelentése, miszerint 2015 tavaszán kezdik kidolgozni a fizetési osztályokat, illetve az ország jövő évi költségvetésének meghozása, ami a közszféra finanszírozását szabályozza, érdektelenné tette a sztrájkköveteléseket, így, bár ez a szakszervezet is súlyosnak tartja a tanügy helyzetét, nem vesz részt a sztrájk radikalizálásában.