2024. április 20., szombat
ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK

Kilencszázmillió dinár büntetőkamatokra

Nem kevesebb mint 906 millió dináros büntetőkamatot fizetett Szerbia 2013-ban, amiért késve vette fel azokat a hiteleket, amelyekért az állam garanciát vállalt – áll az Állami Számvevőszék (DRI) idevágó közleményében.

A közadósság ellenőrzéséről szóló közleményben az intézet rámutat, hogy provízió néven a szóban forgó hitelekre az állami büdzséből 537,1 millió dinárt fizetett a kormány, a maradék 368,9 milliót pedig a hitelfelhasználók fizették közvetlen módon.

Az állami számvevőszék munkatársai azt is kimutatták, hogy az Közadósságkezelő Igazgatóság az előírásoknak nem megfelelő módon járt el, amikor közbeszerzési eljárás nélkül alkalmazott jogi tanácsadót a 320 ezer euró értékű állami kötvények nemzetközi piacon való értékesítésére.

Ezenkívül a Közadósságkezelő Igazgatóság a múlt évben nem helytálló dokumentációval próbálta kimutatni a 2,9 milliárd dináros tartozásait a Szerb Nemzeti Banknak.

Az igazgatóság úgy magyarázta, hogy azokról a tartozásokról van szó, amelyek még a valamikori Jugoszláv Köztársaságot terhelik a Jugoszláv Nemzeti Bank irányába. Jobbára hosszú távú kölcsönökről van szó, amelyeket az akkori hazai pénzintézetektől vett fel az állam.

2013-ban a közadósság a bruttó társadalmi ösztermék (GDP) 65,48 százalékának felelt meg, annak ellenére, hogy az idevágó költségvetési törvény 45 százalékos részaránynál húzza meg a felső határt.