2024. április 19., péntek

Kártyára olcsóbb a gyógyszer

A Zentai Gyógyszertár már több mint kétezer patikakártyát osztott szét – A többi gyógyszertár is kedvezményesen kínálja áruját – Fokozódó konkurenciaharc a patikák között

A Zentai Gyógyszertár eddig már 2000 patikakártyát osztott szét a vásárlók körében. A kártyát felmutató személy öt százalékot kitevő árkedvezményt kap a patikában vásárolt minden egyes termékre, kivételt képeznek a receptre felírt gyógyszerek. Amint azt dr. Tamara Đurić, a gyógyszertár igazgatója elmondta, az akciójuk keretében a kártyára történő vásárlás esetén 5-től akár ötven százalék kedvezményt is adnak az egyes termékekre.

– A saját jövedelmünk egy részéről mondunk le az ügyfeleink, a polgárok javára, hogy ezzel is megkönnyítsük a különféle gyógyszerek, gyógyászati segédanyagok, táplálékkiegészítők, vérnyomásmérő és egyéb készülékek beszerzését. A receptre felírt gyógyszerek kiadása a szokásos módon történik, a páciens a megszabott hozzájárulást fizeti az orvosa által felírt készítmény után. A receptre kiadott gyógyszerek teljes árát az egészségügyi alap fizeti.

A patikakártya iránt nagy az érdeklődés, családok minden tagja kaphat saját sorszámozott kártyát, de egy-egy családból elegendő, ha csak egy személy veszi ki az ingyenes kártyát, amit azután az egész család igénybe vehet. A nyugdíjasok számára egyszerűsítettük a kedvezmény elnyerését, ha már rendelkeznek nyugdíjaskártyával, annak felmutatásával jogosultak az ötszázalékos kedvezményre.

Az egészségháztól független, önálló a Zentai Gyógyszertár, a város területén két patikánk működik, valamint a község falvaiban is egy-egy, amelyekben összesen 21 foglalkoztatottal dolgozunk. A páciensek, illetve a vevőink érdekében mondunk le a bevételünk egy részéről. A piaci versengés diktálta feltételek mellett igyekszünk fenntartani a patikáinkat, hiszen mi sem kapunk állami támogatást az egészségügyi alapból, ugyanúgy dolgozunk, mint a többi magánpatika – mondta a gyógyszertár igazgatója.

Zentán már mintegy tíz gyógyszertár dolgozik, a város központjában lévő egyik legynagyobb magánpatikában azt az információt kaptuk, hogy náluk minden gyógyszerre, a gyógyászati segédanyagokra és táplálékkiegészítőkre egyarán 10–15 százalékos kedvezményt adnak, amit külön nem tüntetnek fel az árakban. Az egyre erősödő konkurencia és a polgárok vásárlóerejének a csökkenése miatt minimális haszonkulccsal forgalmazzák a készítményeket.

– A gyógyszernagykereskedőktől kapjuk a kereskedelmi árrést, ami 12 százalék szokott lenni, ebből gazdálkodhatnak utána, de előbb a gyógyszerek teljes árát ki kell fizetni a forgalmazóknak, majd csak utólag utalják vissza részesedésünket – mondták a magánpatikusok.