2024. április 25., csütörtök

Embertelen körülmények között

Kisgyermekek is vannak a Szabadka külvárosában bujkáló bevándorlók között – Az Ifjúsági Kezdeményezés az Emberi Jogokért szabadkai irodája szervez gyűjtést a rászorulóknak

Mintegy hatvan menekült van jelenleg Szabadka külvárosában. Köztük egy négytagú család, két kisgyermekkel. Többségük rossz egészségi állapotban, szakadt cipőben, sebes lábakkal várja, hogy valaki átcsempéssze őket a határon.

A héten az Ifjúsági Kezdeményezés az Emberi Jogokért szabadkai irodája (Rudics utca 2.) szervez gyűjtést a számukra, elsősorban ételre, ruhára van szükségük.

Varga Tibor, a Kelet-Európai Misszió képviselője naponta jár hozzájuk. Elmondása szerint, mivel a higiéniai körülmények nagyon rosszak, sokan közülük rossz egészségi állapotban vannak.

– Feltöri a cipő a lábukat, amely kisebesedik, a tisztálkodás hiánya miatt pedig fekélyesedéseik is vannak. Igyekszünk ezeket a sebeiket is ellátni, azonban, amennyiben nem sikerül, akkor előbb-utóbb muszáj kórházi kezelésre szállítani őket. Időnként van ebben segítségem. Embertelen körülmények között tengődnek ezek a menekültek. Hétfőn délután próbáltam megtalálni a kétgyermekes családot, de bujkáltak, így csak ételt tudtam küldeni nekik, nem sikerült kapcsolatot létesítenünk. Fontos lenne, az illetékesek részéről a komolyabb hozzáállás – mondta Varga Tibor.

Nebojša Evetović, az Ifjúsági Kezdeményezés az Emberi Jogokért szabadkai irodájának aktivistája lapunknak elmondta, az adománygyűjtő akciójuk hétfőn kezdődött, s egyelőre csak ruhát hoztak az emberek. Felvették a kapcsolatot néhány pékséggel is, együttműködésükről azonban még nem biztosították őket.

– Kicsi az érdeklődés és kevés segítség érkezett, de bízom abban, hogy az elkövetkező napokban össze tud gyűlni egy nagyobb segélycsomag. Mi ugyan személyesen nem jártunk a menekülteknél, de kapcsolatban vagyunk Varga úrral, aki tájékoztat minket arról, hogy mire van szükségük ezeknek az embereknek, ő fogja eljuttatni nekik az itt összegyűlő adományokat is. Ha szükség mutatkozik rá, meghosszabbítjuk az akciót. Szükség lenne még tartós élelmiszerre, konzervekre, gyümölcsre, zöldségre is, mert azokat is el tudják fogyasztani és készíteni a helyszínen, így sót, olajat, lisztet, rizst is szívesen fogadunk. Emellett pedig fertőtlenítőszerre, jódra, elsősegélycsomagra, fájdalomcsillapítóra van szükség – tette hozzá az aktivista.

Evetović szerint Szerbiának kötelessége lenne gondot viselni ezekről az emberekről és biztosítani számukra, hogy alapvető emberi jogaikat érvényesíteni tudják.

– Ezek az emberek nem azért jöttek Szerbiába, hogy nekünk problémát okozzanak, hanem azért, mert menekülnek a háborús övezetekből. Kötelességünk segíteni nekik, ahogyan nekünk is segítettek annak idején a szomszédjaink, hiszen tudjuk, hogy milyen háború sújtotta országban élni – tette hozzá Evetović.

Az iroda akciójának célja, amellett, hogy adományok által segítséget nyújtanak ezeknek az embereknek, az is, hogy felhívják a figyelmet a migránsok gondjainak tartós és valós megoldására.