2024. március 29., péntek

Diplomáciai áttörés a kubai–amerikai viszonyban

Obama: Az elszigetelés nem vált be – Castro: Az embargó kérdését még meg kell oldani

Kuba elszigetelése nem vezetett eredményre, ezért az Egyesült Államok véget fog vetni idejétmúlt szemléletmódjának – jelentette ki szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján Barack Obama amerikai elnök. Hangsúlyozta: a mostani a legnagyobb változás az Egyesült Államok Kuba-politikájában az utóbbi több mint ötven évben.

Obama elmondta: John Kerry külügyminisztert azzal bízta meg, hogy megvizsgálja, levegyék-e Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról. Az elnök mindemellett leszögezte, hogy Kubának gazdasági reformokra van szüksége, és javítania kell az emberi jogi helyzeten.

Obama köszönetet mondott Ferenc pápának, amiért közvetített a felek között, és Kanadának, hogy helyszínt biztosított a több mint egy éven keresztül zajló titkos tárgyalásokra, aminek eredményeként szerdán a kubai hatóságok humanitárius okból – az Egyesült Államok kérésére – szabadon engedték a 65 éves Alan Gross amerikai segélymunkást, akit öt évvel ezelőtt, felforgató tevékenység vádjával börtönöztek be. Az Egyesült Államok is szabadon engedett három kubai hírszerzőt.

Az amerikai–kubai diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról szólva Raúl Castro kubai elnök hangsúlyozta, hogy a szigetországgal szembeni amerikai gazdasági embargó kérdését még meg kell oldani. – Azt nem lehet kijelenteni, hogy a fő probléma, a gazdasági embargó kérdése megoldódott volna – mondta. Az ellentétek több területen megmaradnak, de a két országnak meg kell tanulnia civilizált módon együtt élnie, tette hozzá.

Obama elmondta, hogy a karibi szigetországot sújtó amerikai embargó feloldásáról fog tárgyalni a kongresszus tagjaival. A tájékoztatás szerint a gazdasági és az utazási korlátozásokon is enyhíteni akarnak. Az amerikai elnök szerint az Egyesült Államok és Kuba közötti kereskedelem és információáramlás kiterjesztése mindkét fél érdekeit szolgálja. – Amerika ma a múlt béklyóinak levetése mellett döntött egy szebb jövő, a kubai és az amerikai nép, valamint a világ érdekében – jelentette ki Obama.

Az AP hírügynökség kormányzati forrásai szerint az Egyesült Államok arra készül, hogy helyreállítsa a teljes jogú diplomáciai kapcsolatokat Kubával, és nagykövetséget nyit Havannában a következő hónapokban. Az Egyesült Államok jelenleg úgynevezett érdek-képviseleti irodát tart fenn a kubai fővárosban.

Az amerikai–kubai egyezség értelmében Kuba szabadon bocsát 53 politikai foglyot, és az Egyesült Államok felülvizsgálja, hogy továbbra is a terrorizmust támogató országok listáján tartsa-e Kubát. Kubában engedélyezni fogják az amerikai hitelkártyák használatát, az Egyesült Államok pedig lehetővé fogja tenni távközlési berendezések Kubába irányuló exportját. Kuba jelentősen kibővíti az internet-hozzáférést az országban.

BÍRÁL A KÉPVISELŐHÁZ ELNÖKE

Az Egyesült Államok és Kuba diplomáciai kapcsolatainak normalizálása „a legutóbbi a diktátoroknak tett értelmetlen engedmények sorában” – mondta John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus elnöke.

A washingtoni törvényhozás alsóházának elöljárója nyilatkozatában hevesen bírálta Barack Obama elnök lépését, és úgy fogalmazott: a Castro-rezsimmel fenntartott viszonyt addig nem lehet átértékelni vagy normalizálni, amíg a kubai emberek nem élvezhetik a szabadságot.

Korábban egyes republikánus és demokrata szenátorok is elítélték Obama lépését. Marco Rubio kubai származású republikánus szenátor azt ígérte, mindent meg fog tenni, hogy megakadályozza a közeledést Washington és Havanna között.

FERENC PÁPA ÜDVÖZLI A KÖZELEDÉST

Raúl Castro elnök élő televíziós beszédét hallgatják kicsik és nagyok egy havannai iskolában (Fotók: Beta/AP)

Raúl Castro elnök élő televíziós beszédét hallgatják kicsik és nagyok egy havannai iskolában (Fotók: Beta/AP)

A Vatikán szerdán elismerte, hogy közvetítői szerepet játszott az Egyesült Államok és Kuba közötti közeledés megteremtésében. Októberben amerikai és kubai delegáció is tárgyalt a Vatikánban.

Ferenc pápa mély megelégedéssel fogadta az Egyesült Államok és Kuba történelmi döntését a két ország közötti diplomáciai kapcsolat helyreállításáról – közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

A szentszéki államtitkárság közleménye szerint az egyházfő az utóbbi hónapokban Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnökhöz is külön-külön levelet intézett a „közös érdekű humanitárius kérdések, többek között a fogva tartott személyek helyzetének megoldása érdekében”.

GROSS VÁLSÁGOS ÁLLAPOTBAN VAN

Felesége december eleji közlése szerint Alan Gross válságos állapotban van, 46 kilogrammot fogyott, alig tud járni a fájdalomtól, jobb szemével alig lát, több foga hiányzik, és az utóbbi időben öngyilkossággal is fenyegetőzött. Gross ügyvédje megerősítette ezeket az információkat.

Gross az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) szerződéses alkalmazottjaként tiltott műholdas távközlési eszközöket vitt Kubába, és a bíróság szerint ellenzékieknek adta át azokat. Ő maga azt állította, az USAID egyik programja keretében egy kis helyi zsidó közösségnek akarta lehetővé tenni, hogy cenzúra nélkül hozzáférjen az internethez. Tettéért 2009-ben 15 éves börtönbüntetésre ítélték. Az esettel kapcsolatban aggodalmat váltott ki Washingtonban, hogy az USAID magánszemélyekkel hajtat végre titkos akciókat ellenséges helyeken.

Nyitókép: Raúl Castro elnök élő televíziós beszédét hallgatják kicsik és nagyok egy havannai iskolában (Fotók: Beta/AP)