2024. április 18., csütörtök

Elismerően szólt az EU a szerbiai reformokról

A szólásszabadság szűkítése miatt azonban aggodalmuknak adtak hangot a külügyminiszterek

A Miniszterek Tanácsa keddi ülésén elismeréssel szólt a Szerbia által megvalósított előrelépésekről, belső reformokról és a Belgrád és Pristina közötti párbeszédről, megállapította azonban, hogy még áll néhány befejezetlennek minősíthető feladat is az ország előtt. Az Európai Unió Tanácsa üdvözölte azokat az eredményeket, amelyeket Szerbia 2014-ben elért, ideértve a közigazgatás, az igazságszolgáltatás terén végrehajtott reformokat, a korrupcióellenes és szervezett bűnözés felszámolására irányuló harcot is – áll abban a megállapításban, melynek szövegét kedden fogadták el az Európai Unió külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján. A tanács megdicsérte Szerbia felkészültségét a csatlakozási tárgyalások átvilágítási folyamatában, s üdvözölte e tárgyalások kezdetét, melyek hivatalosan az év eleji kormányközi csúcstalálkozóval indultak. A Miniszterek Tanácsa rámutatott arra, hogy a csatlakozási tárgyalások igazságszolgáltatással és alapvető jogokkal foglalkozó 23. és 24. fejezetét minél előbb meg kellene nyitni, s a soron következő fejezetek megnyitását az e két fejezet esetében tapasztalt előrehaladáshoz kellene kötni a jövőben.

Az EU külügyminiszterei arra szólították fel Szerbiát, hogy az eddigieknél is hatékonyabb módon dolgozzon a reformtörekvések megvalósításán, s felhívták az ország figyelmét, hogy különösen a romák és más nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására, a nemi beállítottság alapján történő diszkrimináció felszámolására, a szólásszabadság szavatolására kell koncentrálnia. Aggodalmukat fejezeték ki amiatt, hogy a szólásszabadság egyre szűkebbnek mutatkozik Szerbiában.

A tanács által elfogadott dokumentumban az áll, hogy továbbra is fokozott figyelmet szentelnek majd a Koszovóval való kapcsolatok rendezésének, beleértve a korábban született megállapodások teljesítését, melyre a közös európai útba vetett hit miatt is szükség van.

A Miniszterek Tanácsa végül megállapítja, hogy a már említett fejezetek mellett a csatlakozási tárgyalások 35. fejezetét is mielőbb meg kell nyitni. Mint ismeretes, ez vonatkozik a Belgrád és Prisitina közötti kapcsolatok harmonizálására. Arra is felszólították hazánkat, hogy haladjon külpolitikájának az európai külpolitikával való összehangolásának irányába.