2024. április 25., csütörtök

Szívügyük az Erdőtelepítők parkja

Az óbecsei Pannonica polgári egyesület stratégiai tervet készít a város egyik legszebb helyének megmentésére és fejlesztésére

Az óbecsei Helyi Felsőoktatási Hálózat keretében működő környezetvédelmi csoport a napokban Pannonica Ökológiai Hálózat néven polgári egyesületté alakult. Az öttagú igazgatóbizottság elnöke Goran Sadžakov lett, helyettesének Stevan Spajićot választották meg, tagjai pedig Vladimir Marković, Svetlana Relja és Turzai Andrea.

Az aktivisták eddigi munkájuk során a középiskolákban műhelymunkákat tartottak, 450 általános iskolás diákkal ellátogattak a Gyöngyszigeten lévő természetparkba, lakossági fórumot tartottak, szakirodalmat gyűjtöttek és adományoztak az Óbecsei Könyvtárnak, csütörtökön este pedig a könyvtárban bemutatták az óbecsei Erdőtelepítők parkjában végzett több hónapos munkájuk eredményét is. Goran Sadžakov, Turzai Andrea és Kiss Csaba informatikus feltérképezte a park összes fáját és bokrát, valamint megismerték az élővilágát is. Az adatokat mobilkészülékekre töltötték fel, herbáriumot állítottak össze, gyerekeket kalauzoltak a parkban, és elkészült az Erdőtelepítők parkjának a weboldala is.

A Pannonica a jövőben olyan helyi környezetvédelmi témákkal kíván foglalkozni, mint az ökoturizmus, az energiahatékonyság, a hulladékkezelés, a zöldövezetek, a fenntartható építészet, a biogazdálkodás és a városi tisztaság. Tagjai között biológusok, környezetvédelmi és mezőgazdasági szakemberek, informatikusok, kertépítő mérnökök is vannak, akiknek a tapasztalatát és lelkesedését ezentúl szervezett formában szeretnék hasznosítani. Közeli terveik között szerepel az, hogy a parkban térképeket helyeznek ki az ott található növényekkel, a fák mellett pedig ismertető táblákon tüntetik fel a jellemző adatokat. Hosszabb távon európai botanikus kertekkel szeretnének közös projektekben részt venni, ugyanis a tíz hektáros, helyenként elhanyagolt parkot elképzeléseik szerint botanikus kertté lehetne fejleszteni.

A hatvanas évek végén létrehozott parkban, ahol valamikor évente négyezer pionír gondozta az ágyásokat, jelenleg nincs közvilágítás, nem működik az öntözőrendszer, és több százra tehető a kiszáradt fák száma is. A problémák megoldására és a park hosszú távú hasznosítására a szakértők stratégiai tervet készítenek.