2024. április 25., csütörtök

Adomány a bolyais filmeseknek

A Bolyai Farkas Alapítvány az amerikai Fable Alapítványtól kapott pénzből egy korszerű, Sony gyártmányú professzionális kamerát adományozott a zentai tehetséggondozó gimnázium filmműhelyének. Az amerikai szervezet közreműködésével a zentai filmesek mellett a székelykevei általános iskola is hozzájutott egy Canon 600-as digitális fényképezőgéphez, aminek köszönhetően a fényképezésen kívül a videofilm alapjait is elsajátíthatják az iskola diákjai – nyilatkozta lapunknak Horváth Mihály, a Bolyai Farkas Alapítvány igazgatója. A kamerát és a fényképezőgépet egyéves használatra kapják el az iskolák – mesélte, de hozzáfűzte azt is, hogy amennyiben igény mutatkozik az oktatási intézmények részéről, akkor ezt az időtartamot természetesen meghosszabbítják.

A vadonatúj kamera a legjobb pillanatban került a zentai filmesekhez, ugyanis az előző már többször elromlott – mondta el Megyeri Gábor, a filmműhely egyik vezetője. Hozzátette, hogy az új kameráról a felvett anyagot egy az egyben át tudják másolni a számítógépre; ezenkívül az általa felvett kép minősége is sokkal jobb, ezért az elkövetkezőkben versenyképesek lehetnek a profi stúdiókkal szemben is – mesélte.

Hasonlóképpen vélekedtek a filmműhelyben tevékenykedő diákok is, akik szerint nemcsak időt spórolnak meg az új berendezésnek köszönhetően, hanem színvonalasabb filmekkel is elő tudnak majd rukkolni a közeljövőben.

A filmesek jelenleg az Obrenovacot sújtó árvíz utáni körülményeket bemutató filmen és az elsős diákok kis animációs alkotásain dolgoznak – közölte Orosz Kinga, a filmműhely egyik tagja.