2024. március 28., csütörtök

Megbüntették a védelmi minisztériumot

Repülőgép-javítással kapcsolatos adatok eltitkolása miatt 180 ezer dináros büntetést rótt ki a védelmi minisztériumra Rodoljub Šabić, a közhasznú információk biztosa. A biztos azért bűntette meg a védelmi minisztériumot, mert elutasította a Beta hírügynökség azon kérvényét, amelyben a szerb hadseregben szolgáló MIG 29-es repülőgépek javításáról és felhasználásáról kértek információt a minisztériumtól. Šabić azt követően döntött a büntetés kirovása mellett, hogy a védelmi minisztérium nem vette figyelembe az adatvédelmi biztos november elejei keresetét, hogy haladéktalanul tegyenek eleget a hírügynökség kérvényének. Šabić ekkor 20 ezer dináros büntetést is kirótt a védelmi minisztérium ellen.

Az adatvédelmi biztos a védelmi minisztériumnak két nap határidőt hagyott a büntetés befizetésére, és amennyiben nem teszi meg, kényszerítő intézkedésekkel fizettetik meg büntetést. Ugyanígy két nap határidőt adott az adatvédelmi biztos arra, hogy a védelmi minisztérium eleget tegyen a Beta hírügynökség kérvényének, azzal, hogy ha nem teszik meg, akkor további kényszerintézkedéseket rendel el velük szemben.

A Beta hírügynökség 2012-ben kért adatokat a védelmi minisztériumtól, azzal kapcsolatban, hogy a szerb hadseregben szolgáló MIG 29-es vadászrepülők 2007-es és 2008-as javítása mennyibe került, hány órát tartózkodtak a levegőben a javítások után, és hány pilótát képeztek ki a szóban forgó vadászgép irányítására. A védelmi minisztérium ekkor azzal az indokkal utasította el a Beta kérvényét, hogy az adatok kiadásával veszélybe kerülhetne az állam és a polgárok biztonsága. A közhasznú információk biztosa ezt követően megállapította, hogy a kért információk nem hoznák veszélybe az állambiztonságot, valamint a védelmi minisztérium nem részletezte, hogy pontosan milyen következményekkel járhatott volna az adatok kiadása.