2024. április 25., csütörtök

A kormány jövőre nem vásárol fel búzát

A Köztársasági Árutartalékok jövő évi költségvetése 1,13 milliárd dinár lesz – jelentette be Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs ügyekkel megbízott miniszter. Hozzátette, az összeg felét alapvető élelmiszerek és kukorica vásárlására irányozták elő, 300 millió dinárt energiaforrások beszerzésére, valamint 350 milliót rendkívüli helyzetek esetére tartalékolnak.

Az árutartalékok számára a kormány jövőre nem tervez búzát felvásárolni, mert mint mondja a miniszter, kenyérgabonánból van elegendő a raktáron, de ha időközben mégis gondok merülnének fel, majd intézkedik a kormány. Jelenleg a Köztársasági Árutartalékok raktárjaiban mintegy 200 000 tonna búza van, és ez a mennyiség fedezi az ország kéthavi szükségletét – mondta Ljajić.

– A kormány egészen más irányban gondolkodik – mutatott rá a miniszter –, hamarosan döntést hoznak arról, hogy az árutartalékok raktáraiból mintegy 30 000 tonna búzát dobnak piacra, hogy valamennyire visszafogják a kenyérgabona árának emelkedését, és mérsékeljék az ebből eredő áringadozásokat.

A legnagyobb megtakarítások azonban úgy valósíthatók meg – teszi hozzá –, ha sikerülne megakadályozni az árutartalékokból való lopásokat, hiszen mint bebizonyosodott, ez volt az egyik „legjövedelmezőbb üzlet” az elmúlt években.

Ljajić elmondta azt is, hogy nyitva áll az a pályázat, melyen kiválasztják azokat a közraktárakat, amelyek jövőre tárolhatják az állami készletet. A hatályba lépett új törvénynek nagyobb felügyeletet és fokozottabb ellenőrzést kellene szavatolnia.