2024. április 24., szerda
LABDARÚGÁS

BL-nyolcaddöntős rangadók: PSG–Chelsea, City–Barca, Juve–Borussia

Hétfőn délben a svájci Nyonban lezajlott a Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párosításainak sorsolása, amelynek során kiderült, hogy három szuperrangadót is láthatunk majd a jövő februári–márciusi párharcokban: a francia bajnok PSG az angol éllovas Chelsea-vel, az angol bajnok City a katalán gigász Barcelonával, az olasz bajnok Juventus a mostani Bundesligában a kiesés ellen harcoló Borussia Dortmunddal került össze.

Elsőként a City–Barca párharc szereplői szólaltak meg a sorsolás után, elmondható, hogy egyik fél sem igazán örült az ellenfélnek. Txiki Begiristain, a City sportigazgatója, aki korábban játékosként és vezetőként is dolgozott a Barcelonánál, elmondta, remélték, hogy gyengébb csapattal sorsolják össze őket: „Nem nagyon örülünk a Barcelonának, szerettünk volna egy kevésbé erős csapattal találkozni. Igaz, a Bayern és a Roma legyőzése jó volt arra, hogy visszaszerezzük az önbizalmunkat. Reméljük, hogy a Barcelona elleni párharc idején csúcsformában leszünk, mert ez az egyetlen esélyünk arra, hogy továbbjussunk.” A másik oldalról Luis Enrique, a Barcelona edzője szólalt meg: „Jó játékkal kiharcolt győzelemre készülünk, de vannak olyan mérkőzések, amikor nem játszhatsz a tetszésed szerint. Ha egy Manchester City-kaliberű csapat az ellenfél februárban, akkor a csúcsformát oda kell időzíteni. Mindig igyekszem pozitívan gondolkodni, úgyhogy kizárólag a továbbjutásra összpontosítok.”

Megállapítható, hogy néhány párosításban megvan a párharc egyértelmű esélyese: ilyen a két madridi csapat pl., amelyek egy-egy német gárdánál tűnnek jóval erősebbnek, az Atlético a Bayer Leverkusennél, a Real pedig a Schalkénál – utóbbi két együttes a királyi gárda végső győzelmével zárult előző idényben is a sorozat ugyanezen fázisában találkozott, akkor a Real 9:2-es összesítéssel jutott tovább, Gelsenkirchenben 6:1-re nyert. A madridi jellemzők igazak a negyedik német együttesre, a Bayern Münchenre, amely toronymagas esélyes az ukrán Sahtar Donyeck ellen.

Az Arsenal–Monaco párharc esetében az angol együttes tűnik valamivel esélyesebbnek, a Basel–Porto párharc kapcsán pedig megjegyezhető, hogy a svájciak örülhetnek az ellenfélnek, ha úgy játszanak, mint legutóbb Londonban, a Chelsea ellen, nem esélytelenek.

A nyolc csoportgyőztes, amelyek kiemeltek voltak a sorsolás során, idegenben játssza a nyolcaddöntő első mérkőzését (február 17., 18., 24. vagy 25.), és hazai pályán a másodikat (március 10., 11., 17. vagy 18.). A sorsolásnak egyébként két korlátozása volt: nem kerülhettek össze azonos országbeli, illetve azonos csoportból továbbjutó csapatok.

Bajnokok Ligája, a nyolcaddöntő párosítása:

PSG (francia)–Chelsea (angol)

Manchester City (angol)–Barcelona (spanyol)

Bayer Leverkusen (német)–Atlético Madrid (spanyol)

Juventus (olasz)–Borussia Dortmund (német)

Schalke (német)–Real Madrid (spanyol)

Sahtar Doneck (ukrán)–Bayern München (német)

Arsenal (angol)–Monaco (francia)

Basel (svájci)–Porto (portugál).

A címvédő Sevilla a Gladbachhal csap össze

Igazi csemegék is várnak a második számú európai kupasorozat, az Európa-liga tizenhatoddöntőiben a futballszeretőkre, olyan párharcok jöttek létre a hétfői sorsoláson, mint a címvédő Sevilla és a német Borussia Mönchengladbach párosítása, vagy a Wolfsburg–Sporting, a Tottenham–Fiorentina, a PSV–Zenit, a Roma–Feyenoord, a Villarreal–Salzburg és a Trabzonspor–Napoli párharc.

Az első mérkőzéseket február 19-én, a visszavágókat február 26-án játsszák.

Európa-liga, a legjobb 16 közé jutásért:

Young Boys (svájci)–Everton (angol)

Torino (olasz)–Athletic Bilbao (spanyol)

Sevilla (spanyol)–Borussia Mönchengladbach (német)

Wolfsburg (német)–Sporting (portugál)

Ajax (holland)–Legia Warszawa (lengyel)

Aalborg (dán)–FC Bruges (belga)

Anderlecht (belga)–Dinamo Moszkva (orosz)

Dnyipro (ukrán)–Olympiakosz (görög)

Guingamp (francia)–Dinamo Kijev (ukrán)

Trabzonspor (török)–Napoli (olasz)

Villarreal (spanyol)–Salzburg (osztrák)

AS Roma (olasz)–Feyenoord (holland)

PSV (holland)–Zenit (orosz)

Liverpool (angol)–Beşiktaş (török)

Tottenham Hotspur (angol)–Fiorentina (olasz)

Celtic (skót)–Inter (olasz).