2024. március 28., csütörtök

A hidegháború veszélyére figyelmeztetnek a Nobel-békedíjasok

A konfliktusokkal és a szegénységgel szembeni fellépésre szólították fel a nemzetközi közösséget a világ Nobel-békedíjasai vasárnap véget ért római találkozójuk záródokumentumában, amelyben egy újabb hidegháború fenyegetésének veszélyére hívták fel a figyelmet.

A világ különböző országaiból érkezett Nobel-békedíjasok közös dokumentumban szólították fel a nemzetközi közösséget arra, hogy tegyen meg mindent az ukrajnai konfliktus megoldásának érdekében. Hangsúlyozták, hogy az ukrán válság fenyegeti Európa stabilitását és a hidegháború visszatérésének veszélyét hordozza magában. Hasonlóképpen veszélyesnek nevezték a Közel-Keleten dúló konfliktusokat.

A Nobel-békedíjasok szorgalmazták, hogy a nemzetközi közösség kötelezze el magát a vallási fanatizmus elleni fellépésre, hangsúlyozva, hogy egyetlen vallást sem szabad az emberi jogok megsértésére használni. Elítélték a vegyi és nukleáris fegyverek használatát, figyelmet kértek a globális felmelegedés problémája, valamint a menekültek helyzetére. A Nobel-békedíjasok elfogadhatatlannak nevezték a világban tapasztalható szegénységet és a munkanélküliség szerintük fenntarthatatlan szintjét.

A találkozót záró sajtótájékoztatón a Nobel-békedíjas dalai láma elmondta, nem lepte meg, hogy Ferenc pápa nem fogadta őt a Vatikánban. „Semmi gond, már többször előfordult velem, hogy azt hitték, jelenlétem csak problémát teremt” – hangoztatta a vallási vezető. Hozzátette: támogatja a hongkongi fiatalok tüntetéseit.