2024. április 24., szerda

Felszámolták a Kossuth téri demonstrációt

Néhány perccel hétfő reggel 9 óra után Budapesten a készenléti rendőrség munkatársai felszámolták a parlamenti mélygarázsba vezető Kossuth téri utat lezáró demonstrációt, majd a garázsnak a rakpart felőli bejáratának megközelítését akadályozó tüntetést is.

Miután a rendőrök háromszor felszólították a tüntetőket tevékenységük befejezésére, és ők ennek nem tettek eleget, a rendőrség munkatársai egyesével kezdték elvinni őket a mélygarázs Kossuth téri bejárata elől.

A demonstrálók leültek a földre, és azt skandálták, hogy „alkotmányt, demokráciát, jóléti államot!", ezért ölben kellett elszállítani őket. A rendőrök a demonstrálókat csak néhány méterrel vitték arrébb a Kossuth tér és a Balassi Bálint utca sarkáig, de így is szabaddá vált a mélygarázs bejárata. A forgalom, amelyik a tüntetés miatt néhány percre leállt, már hamarabb megindulhatott, mert a rendőrök elterelték a feltorlódott autókat.

A tüntetők másik csoportja egy ideig a mélygarázsának a rakpart felőli bejáratánál is akadályozta a behajtást. A résztvevők leültek a földre, és miközben azt skandálták, „alkotmányt, demokráciát, jóléti államot" a rendőrök egyesével elvitték őket a bejárattól néhány méterre, majd igazoltatták őket. Néhány résztvevő átment a Kossuth tér Balassi Bálint utcai sarkához, és megkísérelte ugyanezt, de alig egy percen belül onnan is elvitték őket. 

A tüntetők jelenleg néhány méterre a mélygarázs bejáratától állnak, „nem a kirekesztésre!", "nem a megszorításokra!" feliratú transzparensekkel.