2024. április 17., szerda

Húszmillió dinár a nemzeti tanácsoknak

Folytatja a kisebbségi önkormányzatok támogatását a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárság – Az MNT programtevékenységeinek pénzelésére fordítja a kapott összeget

A Vajdaság területén megalakult nemzeti tanácsok elnökeit fogadta hétfőn a Tartományi Kormányban Nyilas Mihály kormányfő-helyettes, tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár. A titkárság és a nemzeti tanácsok közötti együttműködés kereteiről tárgyaltak, de aláírták azokat a szerződéseket is, amelyek a tanácsok működésére szánt tartományi támogatásokról szólnak.

– Az új választásokat követően már nem tizenhárom, hanem tizennégy nemzeti tanács működik a tartomány területén, hiszen a montenegrói közösség is választott magának önkormányzatot. Az elmúlt négy évet sikeres mandátumnak nevezhetjük, s szerintem a továbbiakban is hasonlóan jól fognak működni a nemzeti tanácsok. A titkárságunk a továbbiakban szoros együttműködés kialakítására törekszik, természetesen a Magyar Nemzeti Tanáccsal is, amely a legszámosabb nemzeti kisebbséget képviseli a tartományban – fogalmazott Nyilas.

A titkárság a költségvetésben minden évben előirányoz bizonyos összeget a tanácsok munkájának támogatása céljából, továbbá a tanácsok által alapított intézmények részére is, tette hozzá. Az idén ez az összeg 55 millió dinárt tett ki, jövőre 60 millió dinár lesz majd.

– Az idén lehetőség mutatkozott arra a pótköltségvetés elfogadásakor, hogy az említett összegen felül még 20 millió dinárt kapjanak a tanácsok. Az év vége felé biztosan jól fog jönni ez a támogatás, hiszen az újonnan megválasztott nemzeti tanácsok számos tervvel, ötlettel rendelkeznek, melyek közül néhány még az év végéig vagy a jövő év elején meg is valósulhat. Ennek a 20 millió dinárnak az elosztásáról írjuk ma alá a szerződéseket – magyarázta a nemzeti közösségi titkár.

Mint közölte, a pénz elosztása során a lakosság százalékarányát vették figyelembe, vagyis azt, hogy melyik nemzeti tanács mekkora közösséget képvisel. Az összegek így igen változóak, az MNT most 8,5 millió dinárt kapott a rendelkezésre álló 20 millióból. A többi kisebbségi közösség tanácsai 200 ezertől 2 millió dinárig terjedő összegben részesülhettek ezúttal.

– Az eljárás teljesen átlátható, az összeget mindig az év elején határozza meg a titkárság egy ankét alapján, minden mércét figyelembe veszünk, a projektumokat is – ismertette Nyilas.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke elmondta, hogy elsősorban a programtevékenységek finanszírozására fordítják majd a kapott összeget. A Magyar Összefogás által meghirdetett program hamarosan az MNT munkaprogramjává válik, tette hozzá.

– Rövidesen elkészül a költségvetés is, melyből kiderül, hogyan tudjuk hasznosítani a mandátum első időszakát, 2015-öt. Az oktatás terén nyilvánvalóan az újvidéki Európa Kollégium átadása és annak tartalommal való feltöltése lesz a legfontosabb feladat. A kultúra területét is érinti a szerb–magyar középszótár tervezett kiadása, s a művelődés terén fontos feladatunk még a vajdasági magyar virtuális múzeumnak a létrehozása. A tájékoztatásban kezdetét veszik a médiaház megvalósítását célzó lépések, a nyelv- és íráshasználat terén pedig egy olyan vajdasági magyar nyelvi irodát szeretnénk létrehozni, mely egy helyen foglalkozna minden kisebbségi nyelvi kérdéssel, sérelemmel – sorolta a célokat Hajnal.

Hozzátette, hogy az MNT nyolc stratégiát készített el az elmúlt négy évben, melyek sokat segíthetnek a többi nemzeti tanácsnak is a tapasztalatcsere során.