2024. április 25., csütörtök
ASZTALITENISZ

Póta bronzérmes a World Tour döntőjében

„Sok-sok ajándékot veszünk majd a családtagjainknak és a barátainknak” – így reagáltak a 14 (!) éves japán lányok, akik megnyerték a párosok küzdelmét és ezért 40 000 dollárral gazdagodtak

A decemberi világranglista 17. helyén álló Póta Georgina remek teljesítményt nyújtva bronzérmes lett a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) World Tour-sorozatának egymillió dollár összdíjazású döntőjébe, amelyet Bangkokban rendeztek meg. A magyar versenyző a nyolcaddöntőben a román Elizabeta Samarát (18.) győzte le 4:2-re (6, 8, –10, –6, 10, 9), a négy közé jutásért pedig a portugál-kínai Yu Fu (20.) ellen nyert 4:1-re (10, –7, 7, 5, 9). Póta remek idényt tudhat a háta mögött, hiszen az idén megnyerte a World Tour sorozat belgiumi tornáját, nemrég pedig a világkupa döntőjében elődöntőt játszott. A világkupán a bronzéremért megrendezett találkozón, és Bangkokban is Kaszumi Isikava volt az ellenfele, s mindkétszer a japán játékos győzelmével ért véget a találkozó. A világranglista hatodik helyén álló Isikava vasárnap szinte hibátlan játékot produkált: a saját adogatásai után a pontok 75 százalékát megnyerte, s Póta szervái után is az övé lett a pontok 59 százaléka, így 28 perc alatt sima, 4:0-s győzelemmel jutott a döntőbe.

A női párosok versenyét az első helyen kiemelt Miu Hirano/Mima Ito kettős nyerte: a japán lányok 2000-ben születtek, vagyis az idén ünnepelték 14. születésnapjukat! Márciusában, amikor még csak 13 évesek voltak megnyerték a német nemzetközi bajnokságot: a döntőben a lengyel Grzybowska/Partyka kettőst győzték le, csakúgy, mint most hétvégén bangkoki torna döntőjében. A díjátadó után, amikor megtudták, hogy összesen 40 000 dollárt kapnak majd a győzelemért, örömükben elkezdtek ugrálni, s el sem akarták hinni a jó hírt. „Sok-sok ajándékot veszünk majd a családtagjainknak és a barátainknak” – mondták az őket faggató újságíróknak.

Bangkokban a tornagyőztes a férfi és a női egyéniben is 100 ezer dollárral gazdagodott, a második helyezettek 60 ezret kaptak, a harmadikok 30 ezret, a negyeddöntősök jutalma 15 ezer, a nyolcaddöntősöké pedig 8 ezer dollár volt. A World Tour-finálé egyéni számaiban a férfiaknál és a nőknél is tizenhat játékos állt asztalhoz, s a WT-sorozat versenyein elért pontszámok alapján lehetett részvételi jogot szerezni.

A World Tour nagydöntőjének eredményei, férfiak, egyéni, elődöntő: Mizutani (japán)–Freitas (portugál) 4:1, Tang (hongkongi)–Ovtcharov (német) 0:4. Döntő: Ovtcharov–Mizutani 3:4.

Páros, elődöntő: Tang/Vong (hongkongi)–Matszudaira/Niva (japán) 1:4, Cso/Szeo (dél-koreai)–Livencov/Pajkov (orosz) 4:1. Döntő: Cso/Szeo–Matszudaira/Niva 4:3.

Nők, egyéni, elődöntő: Szeo Hiovon (dél-koreai)–Ju Mengyu (szingapúri) 4:2, Isikava (japán)–Póta 4:0. Döntő: Isikava–Szeo Hiovon 4:0.

Páros, elődöntő: Hirano/Ito (japán)–Feng/Ju (szingapúri) 4:2, Lee/Ng Ving (hongkongi)–Grzybowska/Partyka (lengyel) 2:4. Döntő: Hirano/Ito–Grzybowska/Partyka 4:0.