2024. március 29., péntek

„Fontos, hogy megmaradjunk közösségnek”

A Budapesti székhelyű Vajdasági Baráti Egyesület hétvégi Mikulás-estjén Pecesor iskolájának és óvodájának a javára gyűjtöttek
Már két héttel korábban elkelt minden jegy

Már két héttel korábban elkelt minden jegy

A Vajdasági Baráti Egyesület vasárnap este immár harmadszor tartotta meg Budapesten a jótékonysági Mikulás-estet, melynek teljes bevételét – egymillió forintot – az idén az Óbecse községhez tartozó Pecesor óvodájának és iskolájának felújítására és felszerelésére ajánlották fel. A Fonó Budai Zeneházban megtartott rendezvényre a szervezők ezúttal is vajdasági származású művészeket hívtak meg: az estet Tóth Tímea festménykiállításának megnyitója indította, majd Rúzsa Magdi, Dér Heni, Csizmadia Anna, a Török Testvérek, Fehér Nóra, Szőke Zoltán, valamint Korhecz Imola és Juhász Csaba lépett fel. Az esten, amelyet Varga Izabella vezetett, a pecesori iskola diákjai is színpadra álltak.

Simon Vilmos és Varga Izabella

Simon Vilmos és Varga Izabella

– A mai nap annyiban volt más, mint az előző kettő, hogy már kiforrott rendezvényről beszélhetünk, amellyel egy kétszer ekkora teret is ki tudnánk tölteni. Tudatos döntés az, hogy nem akarunk nagyobb helyre menni, mert számunkra az a fontos, hogy az esemény ne veszítse el a varázsát, és megmaradjunk közösségnek – azok jőjjönek el, akik ide tartoznak és igazán a magukénak érzik ezt az ügyet. Nekem ezúttal akkor dobbant meg a szívem, amikor a színpadra álltak a pecesori gyerekek, akik szépen beöltöztek és nagyon lelkesek voltak. Ezeknek a gyerekeknek, akik még alig láttak valamit a világból piciny falujukon kívül, ma alkalmuk volt ellátogatni a Tropicariumba, a Parlamentbe, a Halászbástyára, a Mátyás-templomba, valamint a Hilton Szállóba is egy állófogadásra. Ez nagy élmény lehetett számukra, és ezáltal számunkra is. Jövőre mi is szeretnénk elmenni hozzájuk – mondta el Simon Vilmos főszervező.

A pecesori gyerekek fellépése megdobogtatta a szíveket

A pecesori gyerekek fellépése megdobogtatta a szíveket

A már ismert sztárfellépők mellett az idén ifjú tehetségek is színpadra álltak: Pintér Luca gitározott és énekelt, Szokolai Zoltán három fiával kvartettként muzsikált, Pastyik Kata mesét mondott, Veréb Miksa táncolt.

– Nekem rögeszmém az, hogy ki kell nevelni az utánpótlást. A De Profundis Alapítvány révén ezért is támogatjuk a Márton Áron Szakkollégiumot, ahol vajdasági egyetemisták tanulnak, itt pedig azt akartuk megmutatni, milyen tehetségek vannak még közöttünk. Nem is gondoltam, hogy ilyen világszínvonalú gyermekprodukciókat fogunk látni. Szerintem jövőre már tolongás lesz – jelentette ki boldogan Simon Vilmos.

Az est gasztronómiai részében a Hernyák Birtok, a Sonkamester, a YU Grill és a Mlinar jóvoltából pljeskavica, bácskai sonka, burek, etyeki bor is volt a kínálatban. A gyerekek természetesen ezúttal sem távoztak üres kézzel, őket a Mikulás ajándékozta meg egy-egy csomaggal, a jótékonysági est vendégei pedig tombolanyereményként vajdasági képzőművészek, iparművészek és írók műveit vihették haza, a főnyeremény pedig egy wellnesshétvége volt.

Nyitókép: Már két héttel korábban elkelt minden jegy