2024. április 25., csütörtök

Látnunk kell a lehetőségeinket

Bezdáni fiatalok példaértékű önszerveződése

Több bezdáni fiatal gondolt egyet, elegük lévén a szürke hétköznapokból és tunyaságból, megalakították az AKT polgári egyesületet, amelynek fő célja a környezetükben lévő adottságok lehető legnagyobb mértékben történő kiaknázása és kilendülés a közösségre telepedett pangásból.

Hogyan született az egyesület létrehozásának ötlete? – kérdeztük Neven Ristićet, az AKT elnökét.

– Tavaly nyáron a csatornaparton sétáltunk a haverokkal, amikor rádöbbentünk, hogy egy árva lélek sincs a falu központjában, karnyújtásnyira a vízparttól. Eszelni kezdtünk azon, miként lehetne kihasználni a környezet nyújtotta lehetőséget. Elhatároztuk, barátkozás céljából szervezünk egy társas délutánt. A rá következő héten levittünk a csatornapartra két hangszórót és egy labdát, valamint összehoztunk egy csapatot, és kezdődhetett a barátkozással egybekötött szórakozás. Tulajdonképp ezzel indult a mi történetünk. Ezután megszerveztünk egy kispályás labdarúgótornát, majd fölvetettük egy homok-röplabdapálya építésének az ötletét, amit később sikerült is megvalósítanunk a csatornaparton.

Milyen akciókra került sor a kezdetekben?

– Sokévnyi elhanyagoltság után rendbe hoztuk a teniszpályát és környékét. Ezután itt és az új röplabdapályán egy minitornát szerveztünk. Ekkor még semmilyen támogatásunk nem volt. Jelenleg az új helyi vezetőség valóban hajlandó segíteni, és támogat minket, amit persze mi is kölcsönösen megteszünk. Voltak már közös akcióink is, amelyek során egyebek között átfestettük a szemeteskukákat a faluban, valamint a játszótér játékszereit. A harmadik mozgósító programunkat már kifejezetten sikeresnek tekintettük, mivel több mint száz ember jött össze a csatornaparton. Természetesen közöttük akadt olyan is, aki csak a gyerekét hozta fürdőzésre, de fontosnak tartottuk, hogy elindítottunk valamit azzal, hogy szólt a zene és játszottunk, szórakoztunk a vízparton.

Mikor alakult meg hivatalosan az egyesület?

– Az idén márciustól hivatalosan bejegyzett egyesület vagyunk, az AKT nevet választottuk, mivel aktívan valósítjuk meg mindazokat az elképzeléseket, amelyekről éveken át csak beszéltek. Már korábban megfogalmaztuk a céljainkat, amelyek mindig előttünk lesznek. Mintegy negyven regisztrált tagunk van, emellett sokan támogatnak bennünket, de aktívan részt vesznek a munkában is, és ez így összességében elegendő a céljaink megvalósításához. Látva a tevékenységeinket, egyre többen döntenek úgy, hogy csatlakoznak hozzánk, vagy támogatnak bennünket. Közülünk senki sem tör politikai babérokra, hanem azért aktivizálja magát, mert szeretne élhetőbb környezetet teremteni.

Tudtommal humanitárius akciókat is szerveztetek. Melyek voltak ezek?

– Az első humanitárius akciónk során ruhákat gyűjtöttünk a zombori Mika Antić családon kívül nevelkedő gyerekek otthonának, a ruhákat személyesen vittük be a rászorulóknak. Ezt követően egy beteg kisgyerek számára szerveztünk gyűjtést egy labdarúgótorna keretében, és az összegyűlt pénzösszeget a kisfiú apjának nyújtottuk át. A májusi árvízkárosultaknak egy helyi vállalkozóval szerveztük meg a gyűjtést, amelyre főképp a közösségi oldalakon hívtuk föl a figyelmet. Két nap alatt két kisbusznyi segélyt juttattunk el a Vöröskeresztbe.

Írtatok már projekteket is?

– Igen. A projektíráshoz kell egy bizonyos tapasztalat, de sok olyan szervezetvezetőt ismertünk, aki segített nekünk elindulni ezen az úton. Nemrégiben egy gyerekek számára írt projekt keretében összekötöttünk több civil egyesületet is, valamint a helyi általános iskolát. Az esemény előtt még a helyi rendőrállomás is biztosított bennünket a segítségéről. Itt éreztem először azt, hogy úgymond létrejött és funkcionál a közösségen belüli együttműködés. Azt hiszem, ezt az utat kell folytatni, és akkor végre beindulhat valami. Zombor város gyerekprogramokra kiírt pályázatára készítettük az említett első, Kreatív gyerek, sikeres jövő elnevezésű projektünket. Az esemény fő céljai közt szerepelt, hogy a nebulók megtanulják kifejezni és a későbbiekben könnyebben föltalálni magukat akkor is, ha egy adott szituációban a szüleikre nem számíthatnak. Például a szülők távollétében is könnyen el tudjanak otthon készíteni egy egyszerű és egészséges ételt. A projekt része volt még egy előadás a gyerekek jogairól, amelyet a zombori Edukációs Központ képviselői tartottak. A Mladi su zakon pályázatra is sikeresen pályáztunk. Itt élőben volt lehetőségünk bemutatni a saját projektjeinket. A pályázat célja az önkéntes közösségi munka népszerűsítése volt a fiatalok körében, hogy lássák a lehetőségeiket, és tegyenek önmagukért. Általánosságban mondható, hogy a fiatalok nem hisznek magukban, és nincs kedvük semmihez.

Szerinted mi lehet a motiváció hiányának oka a fiatalok körében?

– Valószínű, hogy az okok közt szerepel a közösségi élet, a kommunikáció, valamint a csoportmunka hiánya. Szerintem elsősorban minden csoportnak vagy csoportosulásnak szüksége van egy összekötő személyre, aki minden erejével a csapat összetartásán és vezetésén dolgozik, mivel, sajnos, enélkül nem működik a dolog. Meglátásom szerint erősíteni kéne a civil szférát, és képzéseket szervezni a jövő civil vezetőinek. Talán egy kicsit mindenkinek bátrabbnak és nyitottabbnak kéne lenni az újítások irányában. A fiatalok mozgósítását is egyértelműen csak lépcsőzetesen lehet elérni. Sok rendezvényt kell még lebonyolítanunk, valamint terjeszteni az ötleteinket ahhoz, hogy fokozatosan egyre többen csatlakozzanak hozzánk.

Mindenkiben van hajlandóság a volontőrködésre?

– Nem győzködünk senkit, hanem szeretnénk, hogy fölismerjék, mi az egyesület célja, és maguk döntsenek a csatlakozásról. Idáig még mindenki megbecsülte, amit csináltunk. Minden akciónkkal valójában magunknak is adtunk valamit.

Milyen elképzeléseitek vannak a jövőre nézve?

– A közeljövőben a teniszpálya melletti részre élősövény-kerítést tervezünk telepíteni, és ezután remélhetőleg kocsival nem lehet majd a zöld területre parkolni. Elképzeltük egy nyílt edzőpálya fölépítését, valamint már elkezdtem írni a Bezdáni nyár elnevezésű projektet. A rendezvény keretében itt, a csatornaparton különböző kulturális és sportesemények zajlanának. Mindez idővel akár hagyományossá válhatna. Nonprofit szervezet vagyunk, de szeretnénk idővel olyan ernyőszervezetként működni, amely akár egyetemistáknak idénymunkát biztosíthatna. A zombori Prostor közvállalat föltérképezést készít a hozzájuk tartozó helyiségekről, amit követően valószínűleg kapunk egyet a faluban, ahol majd szemináriumokat tarthatunk, ott írhatjuk a projektjeinket. Már fölvettük a kapcsolatot a Vojvodinašume közvállalattal is, hogy hajlandóak lennénk volontőrködni náluk, ők pedig cserébe lehetőséget nyújtanak egy hozzájuk tartozó területet használatára. Mindenképp folytatni fogjuk a megkezdett munkát, és továbbra is fő célunk az aktivizálás, amit a közjóért és falunkért csinálunk – hallottuk Neven Ristićtől.