2024. április 16., kedd

Európa ifjúsági fővárosa leszünk?

Az újvidéki városházán bemutatták a Youth Heroes kezdeményezést, amellyel Újvidék a 2018-as Európa ifjúsági fővárosa címet szeretné elnyerni.

Csütörtökön az újvidéki városházán sajtótájékoztatót tartottak Újvidék önkormányzata és az EXIT alap szervezésében és a NIS vállalat támogatásával, amelyen bemutatták a Youth Heroes kezdeményezést. Predrag Svilar, a város sport- és ifjúsági ügyekkel megbízott tanácsának tagja kiemelte, az újvidéki önkormányzat prioritásként kezeli a fiatalok helyzetének javítását és érdekeik képviseletét.

– Az újvidéki városi tanács sport és ifjúsági hivatala tavaly az újvidéki fiatalok 82 projektumát 20 millió dinárral támogatta, amely 22 000 fiatal közreműködésével valósult meg. Maga a tény, hogy Újvidék egyetemi város, ugyanakkor a kulturális események középpontja is, és hogy a városban zajló kulturális eseményeket rengeteg fiatal látogatta az elmúlt időszakban, könnyen megállapíthatjuk, hogy Újvidék Szerbia és a régió ifjúsági fővárosa – mondta Svilar, majd hozzátette:

– Támogatjuk az EXIT alap kezdeményezését, hogy Újvidék megpályázza a 2018-as Európa ifjúsági fővárosa címet. Biztos vagyok abban, hogy komoly munkával, megfelelő hozzáállással és kreatív ötletekkel sikerül a város kapacitásait és teljesítőképességét a legjobb színekben bemutatni, ezáltal a fiatal „hősök” lehetnek majd az önkormányzat legerősebb ütőkártyái a cím elnyeréséhez vezető úton.

Dušan Kovačević, az EXIT fesztivál igazgatója elmondta, a fiatalok társadalmi aktivitása a fesztivál legnagyobb mozgatórugója. Az EXIT ötlete az egyetemisták körében született meg, mivel a fiatalok társadalmi változásokat szerettek volna. Az EXIT alap azokat a fiatalokat támogatja, akik társadalmi aktivitásukkal, kezdeményezésükkel és sikereikkel tűnnek ki.

A városházán tartott sajtótájékoztató második részében a fiatal „hősökről” beszélgettek, azokról, akik a tudomány, az oktatás és a vállalkozás terén mutattak fel kiváló eredményeket. A témában felszólalt Nenad Borovčanin, az ifjúsági és sportminisztérium államtitkára, Snežana Lakićević, a Szerbiai Kőolajipari Vállalat, a Tudás energiája programjának az igazgatója, Marija Bulat, a Szerbiai Fiatalok ernyőszervezetének a főtitkára, valamint Dušan Kovačević, az EXIT alap igazgatója.

A tanácskozás résztvevői megegyeztek, fontos támogatni azokat a fiatalokat, akik tudásukkal és kreativitásukkal pozitív társadalmi változásokat indíthatnak meg, a jövő fiataljainak ők lesznek a példaképei, csak így lehet társadalmi jólétet biztosítani a jövő nemzedékének. Nenad Borovčanin elmondta, ez csak úgy valósítható meg, ha olyan szervezett állami és civil szektort építünk ki, amelyben komolyan foglalkoznak a fiatalokkal, és olyan felelős vállalatokat kapcsolunk be a folyamatba, amelyek értik a társadalmi folyamatok lényegét. Az említett társadalmi változások döntéshozatalába a fiatalokat is mindenképpen be kell vonni, mert így még sikeresebben megvalósíthatják érdekeiket. Újvidék a város napján, február elsején megpályázza a 2018-as Európa ifjúsági fővárosa cím elnyerését.